Провести Успенський піст по-новому: з любов’ю до Богородиці — протоієрей Олександр Клименко (+відео)

Про те, який зв’язок між передсвятковими клопотами та постом, що передує Успінню Богородиці, про те, як провести Успенський піст із духовною користю та водночас утримати розумний баланс, а також про те, як не дозволити якомусь гріху перекрити всі наші постові звершення та не перетворитися на графа Монте-Крісто.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено Успенському посту.

Протоієрей Олександр Клименко дає відповіді на питання, які ми підіймаємо Успенським постом: чим саме цей — Успенський — піст має бути корисним для мене, та для чого взагалі в Православній Церкві встановлено пости?

«Успенський піст, як й інші річні пости, є постом підготовчим. Ми готуємося до прийняття Христа Родженого, ми готуємо себе до зустрічі Воскреслого Христа, ми готуємося до проповіді, до місії християнської, згадуючи першоверховних апостолів, ми готуємо себе згадати відхід Тієї, Яка є причиною приходу у світ Христа Спасителя, Тієї, Хто могла вмістити Невмістимого, ми згадуємо Її Успіння блаженне», — наголосив він.

Священник провів аналогію між підготовкою християнина до Успіння Пресвятої Богородиці та підготовкою людини до святкової дати та прийняття гостей.

«…Перед певними датами ми виносимо певне сміття в житла, готуємо найкращі страви… Згадаймо, як мама в дитинстві нам забороняє: “З’їжте кашу, хлібця, а коли гості прийдуть, тоді вже будемо їсти зі столу”. Ми готуємося в житті в такі моменти певним обмеженням, вимітанням зайвого, прибиранням… І аж тоді відчуваємо, подивившись по сторонах, що я вже готовий прийняти гостей, — зазначив о. Олександр. — Так само, коли ми готуємося до Успіння Пресвятої Богородиці, то вимітаємо все зайве з нашої душі, вимітаємо зайве з наших полиць у холодильнику, пробуємо вимітати весь зайвий час, який раніше витрачали на приготування їжі, і навпаки витрачаємо його на підготовку до Успіння. Ми зосереджуємося на тому, щоб наша душа, очищена покаянням, очищена частішим, ніж зазвичай, підходом до сповіді, очищена виведенням з поля нашого життя турботи про приготування різноманітних страв, які займали багато часу, очищення від порожніх балачок із нашими друзями, очищена від розваг, від карнавалів, цирків, театрів та концертів. Ці декілька тижнів всі струни нашої душі, всі частини нашого тіла пробують підготуватися до зустрічі Тієї, Кого ми називаємо Пречистою, кого ми називаємо Дівою Пресвятою».

Клірик УПЦ також звернув увагу на те, як утримати баланс між розумним постом тілесним і постом духовним.

Він навів приклад із життя одного вірянина про те, що витримати духовний піст набагато складніше, ніж піст тілесний.

«Бажаю всім нам, щоб, вправляючись у пості тілесному і дотримуючись усіх настанов, ми пам’ятали, що головний піст — усередині, — дав настанову в піст о. Олександр. — Читаючи один із моїх улюблених ще з дитинства творів «Граф Монте-Крісто», я підмічав той факт, що головний герой роману.., попри те, що вів аскетичний образ життя, після втечі з в’язниці зосередився на даному собі тоді ще присяганню — помститися. Його їжа була пісною, він не дозволяв розваг, несучи на собі таку печать ув’язнення. Але він не тримав справжній піст!.. Буквально один гріх помсти перекрив всі його звершення. Так тривало, аж поки любов не перекрила його бажання помсти, й милосердя не доторкнулося до душі. Тоді він став тим, хто міг продовжити свій діалог із Господом. Бажаю, щоб ви, подібно тому в’язню, якого насправді звали Едмон Дантес, подібно всім нам учорашнім (які хизувалися тим, що тримаємо піст, але перестали так робити), усвідомили минуле й доторкнулися до Божого милосердя та спробували пережити цей піст по-новому».

Протоієрей Олександр Клименко наголосив, що Успенський піст називається також Богородичним — «у ньому в усій повноті виявляється наша любов до Богородиці».

«Ми готуємося до зустрічі з Нею, пробуємо, щоб наші душа і тіло були переповнені тим тривожним відчуттям ось уже наближеного побачення з Нею. Підготуймося до цього! …Постараймося, щоб це дало нам можливість припасти до Її ніг і попросити в Неї заступництва перед Господом: «”..Як могли, ми постилися, як могли, ми молилися, як могли, ми дотримувалися всіх тих правильних настанов, щоб бути готовими зустріти Тебе в чистоті!”. Нехай молитвами Пресвятої Богородиці цей піст пройде для нас духовно насичено і принесе всім нам неймовірну духовну користь!», — побажав насамкінець священнослужитель.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 511