У с. Рясники на Рівненщині «ПЦУ» влаштували провокацію в перший день Успенського посту. Невдало

14 серпня 2020 року, в день вшанування чесних древ Животворящого Хреста Господнього, перший день Успенського посту, під час богослужіння, які цього дня Свято-Покровська парафія с. Рясники Гощанського району Рівненської області звершувала біля храму, прихильники «ПЦУ» намагалися влаштувати провокації. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу єпархії.

 «Сьогодні вранці ми молилися за богослужінням в селі Рясники і в черговий раз побачили, якими неправдивими, лукавими шляхами ходять всі прихильники ПЦУ, — прокоментував ситуацію єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії, для YouTube-каналу «Православний журналіст». — Під час служби, коли в карантинний час вірники нашої Української Православної Церкви мирно молилися перед церквою, на відкритому повітрі й при всіх засобах захисту, прихильники «ПЦУ» прийшли влаштувати свою т.зв. диверсію, прийшли з кореспондентами з UA- Суспільного, які мали знімати щось…».

Настоятель церкви протоієрей Василь Готліб розповів, що парафіяни напередодні відремонтували та пофарбували двері, раніше зіпсовані прибічниками «ПЦУ» при спробі захоплення церкви, тому віруючих попросили не заходити у храм.

«Я вважаю це провидінням Господнім, що ми у цей день молились на вулиці, – розповів настоятель. – Бо ми помітили налаштування активістів з «ПЦУ» вчинити чергові розбірки. А потім би цей конфлікт зафіксували журналісти, які приїхали з камерами на територію храму».

Вже під час звершення утрені на подвір’я церкви стали сходитись прихильники «ПЦУ» разом зі своїм «священником», якого запросили із сусіднього села. Віряни УПЦ серед нечисельних представників «ПЦУ» помітили людей і з сусідніх населених пунктів.

«Я вважаю, що вони прийшли нас спровокувати, – розповіла Валентина Євчук, вірянка УПЦ. — Їхня громада давно не показувалась, а тут оператор з камерою, чужі люди. Для чого?»

Ще одна парафіянка УПЦ розповіла, що дійсно за час карантину і навіть після, громада «ПЦУ» не провела жодного богослужіння.

«Сьогодні вони прийшли з певною метою – створити конфлікт, – зауважила Валентина Назарук. – Навіть священника з Мнишина привели, а поміж тим, він має бути на карантині, адже серед його хористів зафіксовано шість хворих на Covid».

Поки віряни УПЦ молилися, прибічники «ПЦУ» дали коментарі для журналістів, яких привели з собою, а потім відслужили двадцятихвилинний «молебень» та розійшлись.

Єпископ Пимен (Воят) після інциденту в Рясниках, де віруючі УПЦ вже шість років відстоюють свій храм, підкреслив наступне: «Для чого робити подібні випади? Для чого це робити в селі, де майже 90% людей — віруючі УПЦ, де навіть т.зв. “священника” не було і привезли якогось іншого? Були люди не сільські. Не знаю, може, комусь потрібно було зробити якийсь хороший репортаж або ще щось. Обурило, що все було підготовлено, і це було видно».

Нагадаємо, віруючі Української Православної Церкви села Рясники вже шість років відстоюють право молитися у своєму храмі. За цей час прихильники ПЦУ двічі захоплювали храм, а керівники обласного рівня два рази видавали розпорядження про почергові богослужіння в церкві. Численна громада пережила десятки судів, які приймали рішення і на їх користь, і на користь “ПЦУ”. Тепер, щоб не допустити до церкви активістів “ПЦУ”, яких в селі небагато, віруючі УПЦ встановили цілодобову охорону свого храму.

Просмотров: 2689