Підсумки Священного Синоду УПЦ від 17 серпня 2020 року (+відео)

17 серпня 2020 року, після урочистої Божественної літургії у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі з нагоди 6-ої річниці інтронізації Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відбулось засідання Священного Синоду під головуванням Предстоятеля. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує підсумки засідання Священного Синоду.

У 2020 році Українська Православна Церква відзначає 30-ту річницю дарування Грамоти Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ, якою визначено бути Українській Православній Церкві незалежною і самостійною у своєму управлінні. Священний Синод констатував важливе значення цієї Грамоти, що стала передумовою для повноцінного звершення нашою Церквою своєї спасительної діяльності в незалежній Українській Державі. Також Синод закликав церковних науковців досліджувати історію Української Православної Церкви після 1990 року і доручив Київській духовній академії підготувати сучасний посібник з історії Православ’я на українських землях.

Заслухавши інформацію Його Блаженства про гуманітарну катастрофу, що сталася 4 серпня 2020 року в Лівані, Священний Синод ухвалив рішення найближчим часом у всіх єпархіях Української Православної Церкви провести збір коштів для надання допомоги братній Антіохійській Православній Церкві.

Також Синод вирішив продовжити миротворчі ініціативи нашої Церкви з припинення збройного конфлікту на Донбасі. У зв’язку з цим, ухвалено рішення у вересні 2020 року в Свято-Успенській Святогірській Лаврі провести Форум «Люди миру».

Важливим стало рішення про створення робочої групи для вивчення питання можливості відкриття та діяльності церковно-парафіяльних лікарень (амбулаторій).

Відповідно до рапорту голови Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді, Синод створив у складі вказаного відділу Колегію козацьких військових священників.

22 червня 2020 року відійшов до Господа Преосвященний митрополит Черкаський і Канівський Софроній. У зв’язку з цим, на сьогоднішньому засіданні Священного Синоду було призначено нового керуючого Черкаською єпархією. Ним став Преосвящений архієпископ Боярський Феодосій.

Для богослужбового використання затверджені тексти акафісту апостолу і євангелісту Матфею та молебного співу про сім’ю.

Взявши до уваги рапорти єпархіальних архієреїв, члени Синоду затвердили намісників та настоятельок для таких монастирів: Свято-Архангело-Михайлівського чоловічого монастиря Хустської єпархії; Свято-Іоанно-Богословського жіночого монастиря тієї ж єпархії; Благовіщенського жіночого монастиря Херсонської єпархії; Хрестовоздвиженського жіночого монастиря Полтавської єпархії та Свято-Миколаївського жіночого монастиря Запорізької єпархії.

За порушення канонів Православної Церкви та згідно з поданими проханнями, священного сану були позбавлені один клірик Сімферопольської та один клірик Бориспільської єпархій.

Також на засіданні Священного Синоду було ухвалено низку кадрових рішень:

  • єпископом Герцаївським, вікарієм Чернівецько-Буковинської єпархії обрано архімандрита Силуана (Чорней), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії;
  • клірика Сєверодонецької єпархії архімандрита Іринарха (Тимчука) обрано єпископом Новопсковським, вікарієм Сєвєродонецької єпархії;
  • архімандриту Феодосію (Марченку), клірику Ніжинської єпархії визначено бути єпископом Ладанським, вікарієм Ніжинської єпархії.

Для присутності в наступних засіданнях Священного Синоду викликані такі Преосвященні: митрополит Тульчинський і Брацлавський Іоанафан, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій та архієпископ Конотопський і Глухівський Роман.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 8794