Українська Православна Церква молитовно відзначила шосту річницю інтронізації Блаженнішого Митрополита Онуфрія (+фото, відео)

17 серпня 2020 року, у День інтронізації Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася Божественна літургія. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Святкове богослужіння очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Його Блаженству співслужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополити, архієпископи та єпископи Української Православної Церкви, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

Інтронізація Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулася шість років тому, 17 серпня 2014 року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Під час малого входу з уваги до архіпастирських трудів Предстоятель возвів у сан митрополита архієпископів: Кам’янського і Царичанського Володимира, Новокаховського і Генічеського Філарета, Кременчуцького і Лубенського Миколая, Банченського Лонгина. У сан архієпископа возведені єпископ Васильківський Миколай та єпископ Шепетівський і Славутський Євсевій.

За заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди особистих ювілеїв митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней нагороджений орденом УПЦ “Різдво Христове”, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт – орденом преподобного Агапіта Печерського I ступеня, архієпископ Новомосковський Євлогій та єпископ Макарівський Гедеон – орденом святого Володимира Великого.

За богослужінням були піднесені посилені молитви про припинення епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя і здоров’я хворих.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

Після відпусту Предстоятелю виголосили многоліття. Керуючий справами УПЦ зачитав вітальні адреси, які надійшли від Предстоятелів та єпископату Помісних Церков.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел виголосив вітальне слово Блаженнішому Митрополиту Онуфрію від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства і багатомільйонної пастви Української Православної Церкви.

У відповідь Блаженніший владика подякував за слова братнього вітання та наголосив, що тільки у Христі, Який укріплює, і завдяки молитвам своєї пастви може виконати свій обов’язок і послух Предстоятеля.

“У цей день шостої [річниці] того служіння, на яке мене Господь поставив, я хочу подякувати Богові за те, що Бог був милостивий до нас – до мене грішного і до всіх вас. Розповідати, що було за цей період, я думаю, немає сенсу, тому що ви все пережили це. Пережили також серцем, душею, розумом, всіма клітинами свого єства. Пережили ці трагедії, складнощі, розколи, спокуси, гоніння, утиски, які Господь нам подарував – тому що це теж дар Божий. Якби нас не гнали, якби нас не пригнічували, то ми б так, напевно, в кокон свій завернулися і там би, напевно, пропали. А так Господь зриває з нас цю оболонку благополуччя і змушує нас молитися, каятися, трудитися, намагатися себе виправити. Всі випробування, які Господь попускає – це для виправлення особистого життя”, – зокрема зазначив Архіпастир.

Після завершення богослужіння Предстоятеля вітали представниці жіночих чернечих обителей, сестри милосердя та усі присутні віряни.

Напередодні Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив всенічне бдіння на головній площі Кєво-Печерської Лаври.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5291