Черкаська єпархія зустріла свого нового правлячого архієрея архієпископа Феодосія

18 серпня 2020 року у кафедральному Михайлівському соборі Черкас відбулася урочиста зустріч архієпископа Феодосія, якого напередодні рішенням Священного Синоду УПЦ було призначено на Черкаську єпархію. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу єпархії.

22 червня 2020 року відійшов до Господа митрополит Черкаський і Канівський Софроній, який був очільником кафедри з часу її заснування. У зв’язку з цим, на засіданні Священного Синоду було призначено нового керуючого Черкаською єпархією.

Нового архіпастиря Черкащини представив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Він зачитав рішення Священного Синоду і побажав новопризначеному владиці Феодосію гідного продовження ревного служіння Богові, яким уславив свою пам’ять спочилий владика Софроній.

Зустріти архієреїв прибуло духовенство і чернецтво з усієї єпархії. Перед тим в соборі був відслужений молебень з молитовним проханням благословення Божого на архіпастирський подвиг архієпископа Феодосія. Ієрархи, а також вікарний єпископ Золотоніський Іоанн, вклонилися мощам преподобномученика Макарія.

Владика Феодосій звернувся до присутніх черкащан зі своїм першим архіпастирським словом. Передусім новопризначений керуючий єпархією згадав заслуги спочилого митрополита Софронія:

— Владика Софроній був людиною й архіпастирем з великої літери. І не тому, що він побудував найвеличніший собор, в якому ми зараз знаходимося, побудував багато інших храмів. Владика Софроній був людиною глибокої віри, щирого серця і душі, що викликало любов і шану інших. Для багатьох з вас він став духовним батьком, а чимало присутніх тут священників саме з його рук прийняли благодать священицького служіння. Тому я добре усвідомлюю всю відповідальність, яку на мене покладено, що люди порівнюватимуть мої кроки, слова, погляди й вчинки з тим, як це було у Владики Софронія.

Я глибоко вірю в те, що знаходжуся перед вами на цій кафедрі не без волі Божої. Не без тремтіння в серці я дізнався про те, що можу отримати нове призначення сюди, в Черкаси. Але деякі обставини в моєму житті вказували на те, що у цьому є воля Божа, і це надає мені сили розпочинати нову сторінку в історії Черкаської єпархії, продовжуючи її добрі справи.

Владика Феодосій попросив присутніх священників, черниць і ченців, парафіян про молитви.

Завтра, у свято Преображення Господа нашого Іісуса Христа, новопризначений архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій очолить свою першу Божественну літургію у Михайлівському соборі.

Використано фото зі сторінки митрополита Антонія у фейсбук

Просмотров: 3516