Як стати зразковим вірним? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Бути зразком у мовленні, в житті, в любові, у вірі й у чистоті. І це стосується не тільки пастирів, але і всіх вірних. А якщо ми не будемо прикладом для тих, хто у пошуку, тоді що?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Першого послання до Тимофія.

Перше послання апостола Павла Тимофію 4: 12:

Никто́же о ю́ности твое́й да неради́т: но о́браз бу́ди вернымъ сло́вом, житие́м, любовию, ду́хом, верою, чистото́ю.

Слова, звернені апостолом Павлом до Тимофія, стали програмою життя і діяльності кожного пастиря. Слова ці написані на священицькому хресті, слова ці кожен щирий пастир не просто зобов’язаний знати, а й життям своїм підтверджувати їхню соціальну значущість для себе і для всіх. А це означає, що сказані ці слова не одним тільки пастирям, хоча їм — більшою мірою, але і всім віруючим.

То як конкретно стати вірним, та ще й зразковим? Апостол Павел відповідає на це так: «… будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистоті». Значить, починати потрібно з уваги до слова і, перш за все, до Слова Божого, яке відкриває нам Самого Творця і Промислителя Всесвіту. Але потрібно бути уважним до кожного слова, що виходить з вуст людини.

Ставлення до слова впливає на життя. Не випадково в нашому сумбурному, безладному, безвідповідальному житті втрачається в першу чергу слово. На що стала схожою наше мовлення? Ось вже точно зразковою його назвати не можна. Потрібно постійно стежити за тим, щоб якомога більше сміття виміталося з нашого мовлення. Увага до слова — це початок виправлення життя.

Уміння тримати себе завжди й у всьому, пам’ятати про відповідальність перед Богом і совістю, жити за заповідями Божими — все це буде означати бути вірним «у житті».

Бути зразком у любові — означає перемогу над усіма видами самолюбства, гордості, бажання «самовиразитися», як тепер кажуть. Любити Бога, любити всіх у Бога — ось зразок, мета і межа прагнень кожного вірного. Хто до цього прагне, у того вірний «дух», тобто він не буде рабом духа не світу цього — розтлінного, озлобленого, похмурого. Тоді така людина захищена від всіх спотворень віри, які так легко знаходять послідовників серед невігластва і гордині.

Завершується перелік необхідних якостей зразкового пастиря і пастви чистотою. Чистотою повинно бути й життя зовнішнє — цнотливе, непорочне і внутрішнє, повне постійної уваги до помислів і боротьбою з тими, які заважають свободі від усього нечистого.

Так, все перераховане апостолом Павлом стосується пастирів, але для пастирів треба не тільки заздалегідь знати про це, але і жити цим. Знав і жив так і апостол Тимофій, якого бабуся і мама привчили читати Святе Письмо. Заповіт апостола Павла був звернений не тільки до нього, а й до всіх вірних чад Церкви, тобто до всіх нас. Тому і читається в храмі всім, щоб кожен подумав про те, як відповідально бути вірним. Господь кожного ставить у такі умови, оточує такими людьми, яким треба бачити зразок. І Господь словами апостола Павла говорить кожному з нас: «образ буди вернымъ…» і навіть тільки тим, хто шукає в житті приклад. Без цього багатьом темно і холодно у світі… І ми за це у відповіді.

Читайте також: Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 255