Про обов’язковість прощення та наші 10 тисяч талантів перед Богом — протоієрей Олександр Клименко (+відео)

«Прощати ближнім — означає простити всіх тих, саме існування яких тобі неприємне, чиї образи похитнули твоє існування, …та спробувати полюбити їх», — вважає о. Олександр і розповідає про те, в кого просити прощення та кого прощати й скільки разів, як самому не стати героєм нової притчі про 10 тисяч талантів і 100 динаріїв, та про те, чому гніву немає місця в серці християнина. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. У цьому випуску о. Олександр тлумачить Євангеліє, що читається в Неділю 11-у після П’ятдесятниці (Мф., 77 зач., 18:23–35).

Протоієрей Олександр Клименко розповів про символіку та підтекст Євангельської притчи про 10 тисяч талантів і немилосердного боржника (Мф., 18:23–35):

Тим то Царство Небесне подібне одному цареві, що захотів обрахунок зробити зі своїми рабами. Коли ж він почав обраховувати, то йому привели одного, що винен був десять тисяч талантів. А що він не мав із чого віддати, наказав пан продати його, і його дружину та діти, і все, що він мав, і заплатити. Тоді раб той упав до ніг, і вклонявся йому та благав: “Потерпи мені, я віддам тобі все!” І змилосердився пан над рабом тим, і звільнив його, і простив йому борг. А як вийшов той раб, то спіткав він одного зі своїх співтоваришів, що був винен йому сто динаріїв. І, схопивши його, він душив та казав: “Віддай, що ти винен!” А товариш його впав у ноги йому, і благав його, кажучи: “Потерпи мені, і я віддам тобі!” Та той не схотів, а пішов і всадив до в’язниці його, аж поки він боргу не верне…

 

А також нагадав слова Спасителя щодо прощення, що передують цьому Євангельському зачалу:

Петро приступив тоді та запитався Його: “Господи, скільки разів брат мій може згрішити проти мене, а я маю прощати йому? Чи до семи разів?” Іісус промовляє до нього: “Не кажу тобі до семи раз, але аж до сімдесяти разів по сім!” (Мф., 18:21–22).

«490 разів прощати одній людині її провини, скільки б разів вона не говорила тобі неприємних слів, як би вона тебе не ображала, що б вона тобі не робила поганого, злого, лихого, Господь говорить: “Прости їй!”. Тут не треба рахувати до 490, мова йде про нескінченну кількість разів», — зазначив о. Олександр, міркуючи над тим, що таке прощення та чому воно проходить червоною ниткою крізь Євангеліє.

Священник наголосив на обов’язковості прощення — задля того, щоб Господь почув наші молитви, — та пояснив, як саме та в кого треба просити прощення та як самому прощати.

За словами о. Олександра, ми повинні просити прощення усвідомлено в конкретної людини, перед якою завинили. «Ми підходимо до того, перед ким завинили, у житті якого ми стали проблемою, кого ми вразили своїми словами, своїми діями, спокій якого ми похитнули своєю неправдою. Саме до таких людей ми повинні підходити, просити прощення й говорити: “Прости мені, тому що я не дерзаю підняти свої очі до неба і просити в Господа прощення, допоки ти мені не простив, допоки моє часом колінопреклонне прохання мені простити не отримало позитивної відповіді з твого боку. Інакше я не знаю, про що говорити з Господом…”».

Водночас священнослужитель підкреслив, що ми маємо виявляти милість до тих, хто перед нами завинив або образив нас. 

Він зауважив, що і 10 тисяч талантів, і 100 динаріїв, і «70 разів по 7 прощати» — символічні образи. Тому головне — не вираховувати, скільки можна було б придбати на той чи інший борг чи скільки вже разів я простив боржникам моїм, а пам’ятати про «наш надмірний і неоплачений борг перед Творцем».

Протоієрей Олександр Клименко зупинився на аспекті, кого кожному з нас прощати: «Ми винуваті перед багатьма — перед всіма тими, кому не явили власну любов, кого не змогли заразити світлом власної віри, не посміхнулися у важливий для людини момент, до кого не прикипіло наше серце, коли людині було погано». Але також додав, що прощати ближнім — це значить «простити всіх тих, саме існування яких тобі неприємне, чиї образи похитнули твоє існування, та спробувати полюбити їх».

Отець Олександр відзначив, що ні в якому разі не можна дозволити, щоб у серці кипів гнів на тих, хто нас ненавидить, ображає, поливає брудом, та перетворитися на героя ще однієї притчі про 10 тисяч талантів. «Якщо почнемо гніватися, ображатися на них і чекати злої втішної помсти, то будемо гірші за них. А Господь вимагає більшого від кожного з нас, Він ревнісно спостерігає, чи навчилися ми прощати, Він прискіпливо слідкує за нами, адже ми — його діти, ті, хто дерзають себе називати православними християнами, не вдарятися і не відштовхуватись від політичної платформи, а навпаки — вірити так, як вірили всі ці 2000 років», — сказав він.

Підсумовуючи сказане, клірик УПЦ закликав: «Дай, Боже, брати й сестри, щоб наша любов покривала будь-яку неправду, щоб Божа любов, яка вища за будь-яку нашу любов, покривала всю неправду світу! Господь простить кожному з нас 10 тисяч талантів, простімо й ми ті маленькі копійки, які люди завинили перед нами. Нехай на цьому спасительному шляху нас із вами підтримує і береже Бог!».

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 862