У Києво-Печерській Лаврі відкрилася виставка до 20-річчя відродження Успенського собору

21 серпня 2020 року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося відкриття виставки «Благодаті повна», присвяченої 20-річчю відродження Успенського собору, підірваного в 1941 році. Про це повідомляє пресслужба Києво-Печерської Лаври, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра.

На запрошення дирекції заповідника у відкритті виставки взяв участь намісник Святої Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел. Також у заході взяли участь архієреї Української Православної Церкви – митрополит Вінницький і Барський Варсонофій і ректор Київської духовної академії й семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

Звертаючись до реставраторів собору, організаторів і гостей виставки, митрополит Павел подякував співробітникам заповідника за труди, розповів про експонати виставки.

«В першу чергу, я б хотів передати всім вам благословення нашого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який попросив вітати всіх і привітати з цією великою подією. Хотів би нагадати, що цей храм – Успенський собор – ми будували до 2000-ліття Різдва Христового. Цей храм є символом нашої держави, є символом нашої духовності, символом нашого життя, — продовжив владика. — Всі ми повинні пам’ятати, що ми відроджували ту святиню, яку будували наші батьки і прадіди, де молилися цілі покоління наших співвітчизників. І зараз собор є перлиною нашої країни й столиці. Я сердечно вдячний всім директорам і працівникам музею, з якими у нас була і є згода, адже всі ми тут працюємо в домі Божої Матері і для слави Божої! Нехай Господь безнастанно всіх вас укріплює, а Боже благословення нехай перебуває з усіма вами!».

Далі владика Павел із благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія вручив реставраторам Успенського собору і співробітникам заповідника ордена Української Православної Церкви.

На виставці представлені 30 експонатів в більшості своїй із фондів заповідника. Це унікальні дорогоцінні речі XVII-XVIII століть, які були врятовані з-під руїн собору і відреставровані в післявоєнний період. Також на виставці представлені фотохроніка і відеоряд, в яких відвідувачі можуть побачити процес відродження Успенського собору.

Просмотров: 368