На Волині та Закарпатті активісти «ПЦУ» заблокували вхід у храми громад УПЦ

23 серпня 2020 року активісти «ПЦУ» не впустили громаду УПЦ до Свято-Покровського храму у селі Хмельницьке Горохівського району Волинської області. Храм залишається закритим, а віряни шукають приміщення для звершення богослужінь. А 19 серпня прихильники «ПЦУ» влаштували провокацію та зламали замки на дверях Свято-Вознесенського храму УПЦ в селі Присліп Міжгірського району Закарпатської області. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Волинської єпархії та сайт СПЖ.

Як розповів настоятель Свято-Покровського храму у селі Хмельницьке Волинської області священник Миколай Слива, зранку, прийшовши на службу, люди виявили заміну замків.

За його словами, починаючи з весни 2019 року сільський храм використовували обидві релігійні громади, однак віруючим УПЦ постійно давали знати, що вони у храмі «зайві».

Наразі храм залишається закритим, священник переконує людей не йти на конфлікт. Антимінс, з яким молилась громада УПЦ, також залишився у церковному приміщенні – у шафі під замком. Його пообіцяли віддати.

Громада УПЦ під час Хресного ходу в 2019 році

Громада УПЦ села Хмельницьке вже шукає приміщення для звершення богослужінь. Можливо, це буде колишній житловий, але дуже старий будинок, у якому колись жив один із настоятелів храму.

«9 березня 2019 року люди з обох сторін підписали “мирову” про почергове користування храмом, це документ з підписами парафіян від УПЦ та “ПЦУ”. Його власноручно написали представники сільради. Сьогодні ця домовленість була порушена», – розповів отець Миколай Слива.

Громада УПЦ села Хмельницьке була переєстрована на користь «ПЦУ» розпорядженням Волинської ОДА 11 липня 2019 року. Перереєстрацію спростило те, що настоятель парафій УПЦ в селі Хмельницьке та в сусідньому селі Галичани Дмитрій Фенюк перейшов у розкол, повівши за собою людей.

Однак у Хмельницькому далеко не всі жителі погодилися зі зміною юрисдикції — вірними УПЦ залишилися більшість людей села. Тож сюди призначили іншого настоятеля – отця Миколая, якому довелося раніше, також через захоплення «ПЦУ», піти з парафії сусіднього села Кутрів.

В єпархії звертають увагу на той факт, що прихильники «ПЦУ» вирішили  захопити храм, порушуючи всі домовленості з односельцями, забуваючи про порядність, чесність і повагу, саме напередодні Дня незалежності України.

Показовими також є дії активістів «ПЦУ» в селі Присліп Закарпатської області, які влаштували провокацію, зламавши замки з метою проведення свого «обряду» в місцевому Свято-Вознесенському храмі УПЦ саме в день Преображення Господнього.

У Міжгірському благочинні Хустської єпархії УПЦ повідомили, що жителі села, виявивши проникнення в храм, відтіснили актив «ПЦУ» разом із кліриком цієї структури, а храм закрили, залишивши кілька осіб охороняти вхід. Прибула на місце події поліція допомогла «священнику ПЦУ» полишити храм.Після цього «єпископ» розкольницької структури Віктор Бедь заявив, що «представники Московського Патріархату грубо порушують конституційні права і свободи його пастви», і закликав владу вплинути на непідконтрольну йому ситуацію в селі Присліп. Також він звинуватив громаду УПЦ в «побитті парафіян і настоятеля, погрозі вбивством та захопленні храму».

Водночас, як наголосили в Міжгірському благочинні, справа про незаконну реєстрацію громади «ПЦУ» в Прислопі, яку було звершено 29 серпня 2019 року,  досі розглядає суд. Щоб не загострювати конфлікт, віруючі УПЦ погодилися до кінця судового розгляду закрити храм і збираються на молитву у дворі церкви.

Крім того, списків жителів, які нібито підписалися за «ПЦУ», досі не оприлюднили. У громаді УПЦ підкреслюють, що не виганяють прихильників «ПЦУ» з богослужінь — навпаки, люди запрошують своїх односельців повернутися, не пускаючи лише «священника» від розкольницької структури.Однак це не перша провокація в селі Присліп. Одразу після незаконних зборів нечисленні прихильники «ПЦУ» пробували заволодіти храмом. Вони навіть встигли зламати замки, та віряни з молитвою відстояли святиню.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 560