Слово на вручення жезла єпископу Герцаївському Силуану

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА 

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ СИЛУАНУ, ЄПИСКОПУ ГЕРЦАЇВСЬКОМУ, 

ВІКАРІЮ ЧЕРНІВЕЦЬКО-БУКОВИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

Преосвященний єпископе Силуане!

У сьогоднішній день твоєї особистої П’ятдесятниці на тебе зійшла особлива благодать Святого Духа, котра возвела тебе на найвищий ступінь священства. Віднині ти спадкоємець апостольського служіння і архіпастир Церкви Христової.

Але завжди ти повинен пам’ятати, що ніхто «сам собою не приймає цієї честі, але покликаний Богом, як і Аарон» (Євр. 5:4). Тому що все в Церкві, за словами святителя Григорія Богослова, твориться Духом Святим. Єпископ є Божим домобудівником (див.: Тит. 1:7) та ангелом Церкви (Откр. 1:20). А отже, на нього покладається велика відповідальність, котра потребує й особливих чеснот.

Сьогодні святий апостол Павел своїми словами послання до Тита звертається саме до тебе: «єпископ повинен бути бездоганний» (Тит. 1:7). І серед всіх чеснот, котрими ти повинен бути прикрашений, вінцем твоїм має бути вчительство. Блаженний Ієронім Стридонський пише: «Якщо у єпископа тільки життя святе, то живучи так, він приносить користь тільки собі. А якщо він повчає паству, то і себе, і інших возводить до Царства Небесного»

За думкою святих отців, вчительство — це найбільш значуща риса єпископа. Але разом із цим пам’ятай мудрі слова преподобного Іоанна Ліствичника: «Істинний вчитель той, хто безпосередньо прийняв від Бога книгу духовного розуму… і вчителям непристойно викладати настанови, виписані з творів інших, як і живописцям, коли вони роблять тільки списки з чужих малюнків». Тому, наставляючи ввірену тобі паству, сам спочатку повчайся від Божественного Писання, настанов святих отців та богомудрих порад твоїх наставників. Всіма силами намагайся стяжати небесну мудрість, пам’ятаючи, що земне не може зцілити земних.

Тобі призначено бути вікарієм Чернівецько-Буковинської єпархії, тому завжди будь вірним помічником Високопреосвященнішого митрополита Мелетія. Його поради та настанови нехай будуть міцним фундаментом твого служіння Богу та людям.

Ніколи не забувай, що «істинного пастиря вкаже любов, адже заради любові віддав себе на розп’яття Великий Пастир». Тому візьми сьогодні цей жезл, як символ твого пастирського служіння, і преподай своє перше архієрейське благословення боголюбивому народу.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

23 серпня 2020 року

м. Київ

Просмотров: 242