Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, яким має бути справжній духовний керівник (+відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій на прикладі житія преподобного Феодосія, ігумена Печерського в день його пам’яті розповів, яким повинен бути справжній духовний керівник, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Преподобний Феодосій — яскравий приклад правильного служіння священника, який займає керівне положення», — зазначив Архіпастир.

Святий подвижник, був другим після преподобного Варлаама ігуменом монастиря і являв собою, по слову Предстоятеля Української Православної Церкви, «яскравий правильний образ, яким повинен бути духовний керівник».

І перебуваючи в миру майбутній ігумен вів скромне життя — носив старий одяг, закував себе в вериги, і, потім, коли прийшов у монастир, продовжував свій подвиг, виконуючи будь-яку, найскладнішу роботу.

«Братія дуже любила преподобного Феодосія — він був для них не лише адміністратором, він був для них живим прикладом того, яким повинен бути монах, — розповів Блаженніший владика. — Преподобний був першим на всіх послухах. Він не гребував ніякою працею: ходив працювати в сад, в поле, підмітав подвір’я, працював на просфорні, носив воду. Будь-яку роботу, яка була в монастирі, він виконував. Прп. Феодосій завжди ходив в таких скромних шатах, що люди, які перший раз його бачили, не могли впізнати в ньому ігумена, а вважали, що це найпростіший монах».

Митрополит Онуфрій підкреслив, що преподобний Феодосій був прикладом для всіх не стільки, як начальник, а скоріш як — служитель.

«Своїм особистим життям він був прикладом для всіх — і для ченців, і для тих, хто приходив до монастиря просто на молитву або за духовними настановами. Прп. Феодосій був живий приклад того, яким повинен бути християнин, яким повинен бути керівник, і не тільки для ченців. Є ігумени монастирів, є настоятелі храмів, соборів — будь-який керівник повинен жити саме так. Він повинен змирятися. Він не повинен бути повелителем, а — бути прикладом для своїх підлеглих. Це найсильніше слово, духовне слово, яке говорить керівник, коли він є особистим прикладом. І не так, що говорить одне, а робить інше, а що говорить — те сам виконує», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 806