Cлово на вручення жезла єпископу Ладанському Феодосію, вікарію Ніжинської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ФЕОДОСІЮ (МАРЧЕНКУ), ЄПИСКОПУ ЛАДАНСЬКОМУ,

ВІКАРІЮ НІЖИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

Преосвященний єпископе Феодосію!

 

Сьогодні за Божественною Літургією, молитвами архіпастирів та вірних чад Української Православної Церкви ти отримав великий духовний дар — благодать єпископства.

З цього дня на тебе покладається особлива відповідальність не тільки за себе як за монаха і священника, але і за ввірену тобі паству. Для того, щоб твоя паства прийшла до Єдиного Пастиря Христа, прагни втілювати у життя настанови преподобний Єфрема Сиріна, який каже: «Чи сподобився ти, брате, сану священства? Постарайся догодити Воєводі чистотою, праведністю і божественною мудрістю. Будь палким ревнителем, як ціломудренний Іосиф, чистим, як Іісус Навин, радо приймай мандрівників, як Авраам, люби бідність, як Іов, будь повним любові, як Давид, кротким, як Мойсей; людину, яка заблукала, поверни на правильну дорогу, кульгавого підтримай, того, хто впав, підійми, а немічного захисти». Якщо все це, як каже преподобний, намагаєшся виконати, то будеш достойним жереба апостольського, який даний тобі через Синод Української Православної Церкви. Блаженний Ієронім Стридонський звертає увагу, що священник, а тим більше єпископ не тому тільки називається кліриком, тобто, таким, якого обрано за жеребом, але і тому, що сам Господь стає жеребом, тобто надбанням клірика. «А тому, каже блаженний Ієронім, — Той, хто або належить до надбання Господнього, або Господа має своїм надбанням, мусить поводитися так, щоб міг успадкувати Господа і бути предметом Його володіння». Хто удостоївся отримати жереб від Господа, може з пророком Давидом сказати: «Господь то частина спадку мого та чаші моєї» (Пс. 15:5).

Довгий час ти звершував своє пастирське служіння в Київських духовних школах. В чернецтві ти носиш ім’я їх випускника, святителя Феодосія Чернігівського, а сьогодні Божим Промислом направляєшся на служіння на територію тієї древньої єпархії, де служив твій покровитель і де ти вже ніс послух ігумена монастиря. Як відомо, святитель вирізнявся строгою євангельською справедливістю у відношенні до духовенства і своєї пастви, але при цьому виявляв глибоке співчуття та християнське милосердя до всіх, хто до нього приходив. Молися святителю Феодосію та наслідуй у всьому його приклад доброго пастиря. В Київських духовних школах ти не тільки піклувався про духовне виховання майбутніх пастирів Церкви Христової, але і про їх тілесний стан. Господь обдарував тебе надзвичайним талантом лікаря, який ти самовіддано примножував і вдосконалював. Безумовно, такий досвід цілісного сприйняття людини з точки зору пастиря і лікаря допоможуть тобі у майбутньому розпізнавати людські немічі, як тілесні, так і душевні.

Тобі визначено бути вікарним єпископом Ніжинської єпархії та помічником Високопреосвященнішого митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, який докладає великі зусилля для процвітання цієї єпархії. Керуючись великою спадщиною правил Церкви Христової, завжди слухайся його, користуйся його вказівками, порадами та настановами.

Вітаючи тебе, передаю тобі цей жезл, який нагадуватиме про те, що саме Господь привів тебе до апостольського служіння і саме Він є тією «частиною спадку», яка має заповнити все твоє життя. Тепер зійди на цю кафедру та через благословення розділи свою радість хіротонії з тими, хто молився сьогодні за тебе.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

 

27 серпня 2020 року

м. Київ

Просмотров: 790