Про Успіння Пресвятої Богородиці. Кожен має пам’ятати земний досвід нашої Заступниці — протоієрей Олександр Клименко (+відео)

«Кожен християнин має пам’ятати досвід Тієї, смерть Якої ми назвали Сном, коли Вона може робити для нас навіть більше, ніж у той період, коли жила на землі. Адже саме тоді, коли відійшла, Матір Божа стала Заступницею всього роду християнського», — зазначив о. Олександр та розповів про сенс і значення Успіння Богородиці та дорогих нашому серцю людей.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено святу Успіння Пресвятої Богородиці. 

У день свята Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Олександр Клименко звернув увагу на сенс Успіння Божої Матері для кожного з нас та наголосив, що той, хто  має віру у своєму серці, легше проводжає близьких у вічність, — адже вони «переконані, що Господь не посоромиться тих, хто називає себе християнами».

Отець Олександр пригадав свій перший прихід до храму, який, до слова, був освячений на честь Успіння Богородиці.

«Сьогодні ми згадуємо Успіння Тієї, лоно Якої вмістило Того, Кого не може вмістити і весь всесвіт, згадуємо Успіння Тієї, Яку ми називаємо Пречистою, Тієї, до Якої ми звертаємо свої молитви, Тієї, до Якої ми молимося цього дня: «Радуйся, Обрадованная, во Успении Твоем нас не оставляющая». Згадуємо Успіння Тієї, Яка не залишає нас і після смерті, тому що навіть Її смерть ми називаємо інакше, називаємо «Успіння». І називаючи словом «Успіння» Її смерть, ми називаємо таким чином відхід кожного з наших близьких. Лише той із вас, хто має глибоку віру у Христа, хто молиться і має глибоке уповання на Його милість та на заступництво Матері Божої і всіх угодників Божих, набагато легше сприймає смерть тих, хто був такий дорогий», — зазначив клірик УПЦ та зауважив, що «йти на кладовище – значить заспокоїти свою душу».

Отець Олександр також відзначив, що коли ми проводжаємо своїх спочилих, то обов’язково віримо, що це ще одне їх народження — те народження, «коли відходимо в обійми нашого Творця».

«Кожен християнин має пам’ятати досвід Тієї, смерть Якої ми назвали Сном, Сном тонким, коли Вона може робити для нас навіть більше, ніж у той період, коли жила на землі. Адже саме тоді, коли відійшла, Вона стала Заступницею всього роду християнського, — наголосив він. — Милість Матері Божої простягається на всіх.., і ми переконані, що Вона зможе вмовити Свого Сина й надалі в печалях і скорботах допомагати всім тим, хто звертається до Її Сина та до Неї».

У день Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Олександр Клименко побажав вірити в те, що смерть — це не кінець, а лише гідний для багатьох початок абсолютного нового й такого необхідного для нас повноцінного життя у Господі.

«Будьмо ставитися до земної долі, як до тимчасового пристановища нашого, в якому ми готуємо нашу душу до вічності. Так, наше життя може бути чудовим, і за кожну мить я не перестану хвалити Господа! Але я переконаний, що для мене смерть буде лише надбанням, в якому я, не надіючись ані на мить на свої добрі справи, не надіючись ані на секунду на свої молитви, буду надіятися лише на милість Божу, Який, наче душу Богородиці на іконі Успіння, так само й мою душу прийме у Свої лагідні обійми…

Нехай надія на те, що всі наші живі, які відійшли, продовжують бути живими, не полишає наших сердець, і тоді відчай ніколи не закрадеться в наше серце!», — підсумував о. Олександр.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 456