«Слово Предстоятеля»: Чому важливо за все — і за радість, і за скорботи — дякувати Богу? (+відео)

«Солодке Бог попускає нам для нашої втіхи, а гірке — для нашого зцілення. Коли людина дякує Богу за скорботи, то гірке для неї стає солодким. Якщо людина скиглить, сумує, нарікає на Бога, то й солодке перетворює на гірке». 

29 серпня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сімдесятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що життя є даром Божим і що за все треба дякувати Йому.

Як наголосив Архіпастир, блаженна та людина, яка з вдячністю приймає все, що Бог посилає, тоді навіть гірке, недобре вона перетворює собі на користь.

Його Блаженство навів повчальний приклад про двох товаришів. За його словами, один із товаришів ходив до церкви, а інший, хоч і визнавав Бога, ні. Однак вони товаришували змалку, ділилися вдачами й невдачами, радостями й труднощами життя. Коли до свого воцерковленого друга приходив інший та розповідав йому щось, то завжди чув у відповідь: «Слава Богу за все! Що Бог робить, усе на краще!».

«Другу не подобалися ці слова, але він мовчав. Особливо він не любив, коли в нього були невдачі — щось губив, щось крали тощо, а друг і на те говорив йому: “Слава Богу за все! Що Бог робить, то на краще”, — продовжив оповідати Блаженніший владика. — Ось одного разу приходить друг-бізнесмен до свого товариша та розповідає, що йому палець відірвало. Він хотів співчуття, а друг відповів: “Слава Богу за все! Що Бог робить, усе на краще!”. Товариш так образився на ті слова, що перестав спілкуватися».

Як додав Митрополит Онуфрій, цей чоловік був затятим мисливцем — і поїхав на полювання у джунглі, де потрапив у полон до племені людоїдів. «Ті вирішили здорового білого чоловіка принести в жертву. Раптом один із племені побачив, що в нього немає пальця, та з криком побіг до вождя. Прибіг вождь… Мисливця розв’язали й відпустили. Цей відсутній палець врятував йому життя. Виявилося, що людоїди приносили в жертву тільки здорових, без каліцтв, людей… Він із великою радістю прийшов до свого товариша, розповів про те, що сталося, та дякував Богу, що відібрав палець та завдяки цьому залишив життя. А після цей чоловік почав також постійно дякувати й говорити: “Слава Богу за все!”», — закінчив історію владика.

Підсумовуючи сказане, Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав бути вдячними Богу за все — «за солодке, за гірке, за скорботи, за радість».

«Солодке Бог попускає нам для нашої втіхи, а гірке дає для нашого зцілення. Коли людина дякує Богу за скорботи, то гірке для неї стає солодким. Якщо людина скиглить, сумує, нарікає на Бога за те, що Він попускає, то й солодке перетворює на гірке. Так що треба дякувати Богу за все, що Він нам попускає. Тоді Боже благословіння буде на нас, усе буде служити для нашого спасіння, для нашого духовного вдосконалення. Апостол Павел говорить нам: “Завжди радійте! Безперестанку моліться! За все дякуйте Богу, бо така воля Божа про вас” (1 Фес. 5:16-18)», — резюмував Предстоятель.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 794