Не страх покарання за гріх, але довіра Богові має панувати над нами — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Вчитися йти за Христом без духовного наставника, ніби йти навпомацки, — важко й небезпечно. Але важливо пам’ятати, що завжди потрібно керуватися Святим Письмом.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Другого послання до Тимофія.

Друге послання апостола Павла до Тимофія, 3: 12:

Усі, хто бажають жити побожно у Христі Іісусі, будуть переслідувані.

Слухаючи апостола Павла, який у посланні до Тимофія (2 Тим. 3: 10-15) перераховує все пережите ним і надихає молодшого свого співробітника наслідувати його приклад, не будемо дивуватися тому, що злі люди і ті, хто обманюють, процвітають у злі. Це часто викликає подив у тих, хто ще вважає, що Бог повинен відразу ж, в одну мить покарати тих, хто явно грішить. Але так не буває, і слава Богу.

Господь не хоче, щоб тільки страх покарання керував людиною. Так, він існує, як існує і покарання, але не страх повинен панувати над свідомістю людей, тим більше віруючих, а довіра своєму Творцеві і Промислителю. І не варто дивуватися, що «усі, хто хоче жити побожно у Христі Іісусі, будуть переслідувані». Інакше не може бути, тому що світ не прийняв Христа, світ у злі лежить. Наше завдання – стати тим малим стадом, увійти до когорти тих, хто керується заповідями Спасителя і виконує волю Його, щоб жити з Христом і в цім віці, і в майбутньому.

Але цього потрібно вчитися, що завжди є важким, коли немає наставників. Навпомацки йти небезпечно. Та й послання це – до Тимофія – апостол Павел писав з уз, коли вже не залишалося надії на його повернення з римської в’язниці. Поки міг, апостол Павел керував Тимофієм, але згодом, реально оцінюючи обстановку, апостол звертає увагу на те, що може керувати і Тимофієм, і всіма нами – а саме – Святе Письмо.

Це не означає, що духовне керівництво не потрібне, але якщо немає його, то потрібно читати ті ж послання апостола Павла та інших апостолів і все книги Нового Заповіту. Читати вдумливо, перевіряючи прочитаним всі свої думки, почуття, вчинки, все життя, каючись і прагнучи жити так, як заповідано. І тоді ці знання зроблять мудрішими «на спасіння вірою в Христа Іісуса» (2 Тим. 3:15).

Читайте також:  Апостол Павел спростовує наклепи на нього

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 186