Архієпископ Феодосій звершив велике освячення історичного Успенського храму на Київщині (відео)

5 вересня 2020 року  на запрошення митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій прибув з архіпастирським візитом до села Вільховець, що на Богуславщині, де звершив освячення місцевого Свято-Успенського храму. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Черкаської єпархії.

Цей храм є пам’яткою архітектури національного значення. З його будівництва фактично розпочалася історія села Вільховець. У нинішньому вигляді він зведений 1867 року, хоча це вже третя побудована церква на цьому місці. Про початок будівництва першої церкви й заснування села згадується в документах 1700 року. Згодом, у 1743 році, замість старого храму звели нову дерев’яну Свято-Михайлівську церкву. За час свого існування вона двічі ставала уніатською. Теперішній дерев’яний Свято-Успенський храм побудований на кам’яному фундаменті старої Свято-Михайлівської церкви. Це унікальна для України архітектура, вона має 40 вікон. 

За радянських часів храм був закритим і використовувався місцевим колгоспом як складське приміщення. Церковні богослужіння тут почали звершувати лише наприкінці 80-х років, а за останні сім років, коли його настоятелем став протоієрей Миколай Шеленьо, у ньому були проведені реставраційні роботи, а також вжиті міри задля того, щоби дерев’яні стіни вціліли й не розвалилися. 

Відтак цей історичний храм підлягав повторному освяченню повним уставним чином, який звершив владика Феодосій у співслужінні священників Богуславського округу.

Перед початком богослужіння владика закликав усіх присутніх до щирої та уважної молитви, розповівши про велике значення священнодійств, які відбуваються під час освячення престолу і всього храму.

Після цього в новоосвяченому храмі владика Феодосій очолив Божественну літургію, а по завершенні нагородив благословенними грамотами митрополита Августина парафіян, які внесли найбільший особистий внесок для необхідних реставраційно-ремонтних робіт.

Владика висловив сподівання, що лампада, яка сьогодні засяяла на освяченому престолі, запалить світло віри в серцях і душах місцевих жителів, котрі ще не знайшли своєї дороги до храму Божого.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 864