Чому, пізнавши Істину, не можна хвалитися цим? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Чому апостол Павел, закликаючи коринфян наслідувати його, як він Христа, говорить про себе й інших апостолів, що їм, проповідникам  Божим, судилося бути ніби засудженими до смерті? Що це означає?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з послання до Коринфян.

Перше послання апостола Павла до Коринфян, 4:16:

Наслідуйте мене, як я Христа.

Чому апостол Павел говорить про себе й інших апостолів, що їм, проповідникам і посланцям Божим, судилося бути ніби засудженими до смерті? Тому що коринфяне, в посланні до яких звернени ці слова, зрозумівши істину проповіді, тот час стали величатися один перед одним. Їм вже здавалося, що вони знають все, їм відкрито все і далі залишається тільки царювати над невігласами, над неосвіченими.

Така самовпевненість викликала тривогу апостола Павла. Він знав, що запевнення: «ми не як інші» – це те ж фарисейство, яке Господь викривав в іудеїв. Тому він і каже, що вони, апостоли, «божевільні заради Христа» (тобто нічого свого не несемо людям, відмовившись від свого розуміння, щоб говорити людям не своє, а Боже), а коринфяне вважають себе мудрими у Христі. Тут, як і в подальшому – іронія, яку вони, мудрі, повинні зрозуміти і виправитися.

Апостол продовжує: «ми немічні, ми в безчесті …аж досі терпимо і голод, і спрагу, і наготу, і побої, і поневірямося…» (1 Кор. 4, 10-13). Чому апостол повторює й уточнює, розповідаючи про всі поневіряння, якими він і співробітники його піддавалися? Не для того, щоб докорити їм (ось, мовляв, як ви ставитеся до служителів Божих, допускаючи їм стільки неприємностей терпіти!), а щоб переконати як своїх любих чад наслідувати його, як він Христа. Христос не шукав слави Собі, хоча вже кому б слід її мати, якщо не Йому ?! Він думав про Своїх слухачів, і апостол Павел думає не про себе.

Він знає, що у нього є недоброзичливці, які намагаються принизити його перед коринфянами. Але і в Христа були такі, хто прагнув зловити на слові. Апостол Павел запевняє коринфян, що він, а не інші проповідники, може вважатися їх духовним наставником, він всю душу вкладав у проповідь, він ставився до них як до любих дітей своїх. Їх він благає: «наслідуйте мене, як я Христа». І не тільки їм, але і всій Церкві, а значить і нам каже: не поспішайте хвалитися, адже все, що ви маєте – дано вам. Митрополит Сурозький Антоній зауважує: «Що ти маєш, чого б ти не взяв? А якщо отримав – дякуй і користуйся на благо, пам’ятаючи, що ми відповідальні за кожну частку Істини, пізнаної нами».

Апостол Павел вчить нас завжди пам’ятати про Господа, все співвідносити з Його вченням, всьому вчитися у Нього, завжди намагатися Його наслідувати, дотримуючись Його заповідей. До цього апостол благає прислухатися, цьому вчитися слідувати, щоб царювати над собою в першу чергу, над своїми пристрастями і примхами, щоб над нами царював Христос на віки!

Читайте також: Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 273