Як усе пробачити й полюбити ворогів? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Чи це не безумство: вимагати від людини любові до ворогів, коли і на близьких її не вистачає? Але якщо не в силах любити, значить – ще не християнин. Як бути?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній тлумачить слова апостола Павла з Першого послання до Солунян про любов.

Звертаючись до Солунян, святий апостол Павел стверджує: «Бо ви самі від Бога навчені любити один одного» (1Сол. 4: 9). Триіпостасний Творець через Своє олюднення відкрився світу, перш за все, як Бог любові. Тому християни повинні виховувати в собі саме цю якість.

Водночас, деякі вважають, що Євангельські заповіді нереальні, нездійсненні, нежиттєві. «Любіть ворогів ваших!». Чи це не безумство? Вимагати від людини любові до ворогів, коли і на близького любові не вистачає…

Часом людина прямо говорить, що нікого не любить. Не любить тому, що її саму ніхто не любив, починаючи з батьків. Це тепер особливо гірка правда. Вона ж ставить перед нами завдання: як можна любити, якщо не відчуваєш в собі до цього здібності? Як вимагати любові хоча б до ближніх, не говорячи вже про ворогів, якщо душа холодна, а розум скептично оцінює ці наївні мови і вважає все це давно віджилим?

Так, Євангеліє говорить про необхідність любові і до ближніх, і до далеких, і навіть до ворогів. Без такої любові немає християнина. Хто себе таким вважає, але не в силах любити – ще не християнин. Що ж робити тоді?

Тоді повернемося до Старого Заповіту, до заповідей, Мойсеєм принесеним із палаючого Синая. Там кожному чітко сказано, чого робити не можна. З цього треба почати. Старий Завіт стоїть на любові і справедливості. Новий Завіт будує міст між Старим і Новим велінням: чого не хочеш собі, того не роби іншому, або «як хочеш, щоб з тобою чинили, так роби й ти». Це під силу кожному.

Але тоді може всякий сісти на шию й зневажати тобою, знаючи, що не дістане «по заслузі», адже ти не станеш чинити опір?

Отож, коли ти все, маючи на увазі заповідь Божу, «по заслугах» всякий отримає від інших, через попущення Боже, а той, хто терпить за заповіді, свого не втратить.

А з любов’ю як? По справедливості вчинити можна вольовим зусиллям, але змусити себе любити не можна.

Так. Святі отці кажуть нам, що любов може висвітлити, зігріти, навіть запалити душу, коли ми будемо прагнути до Бога. У Ньому джерело любові. Налагодити зв’язок із цим Джерелом – наше заповітне бажання і перша необхідність. Тоді перетвориться все життя, тоді заповідь всіх любити, включаючи ворогів, вже не буде здаватися нездійсненною.

Але як підійти до такого Джерела?

Очищенням своєї душі. Ніщо погане не має і не може мати з Ним спілкування. Очистити душу нам вказано засіб. Це – покаяння. Покаятися можна лише той, хто усвідомив, як огидний гріх і як хочеться очиститися.

А якщо ніяких гидот за собою не знаєш?

Є ще одна умова, без якої неможливо ані любити, ані прощати. Це – самолюбство, зарозумілість, самовиправдання, словом – суцільний егоїзм. Ми його за гріх не вважаємо і до своїх гидот не відносимо, але він стоїть між нами і Богом. Здолати його не так просто, однак хто хоче з ним попрощатися, тому Бог допоможе.

Значить, вибудовується цілий ланцюжок: зберегти заповіді Синая (Не вбивай, не кради, не свідчи неправдиво і т.д.) – зможеш піднятися на «місток» (тобто не робити іншому того, чого собі не хочеш). Піднімешся – зрозумієш, що до Бога ближче «став, зрозумівши, як Він» необхідний для життя. Відчувши потребу в очищенні й покаявшись, дослідно дізнаєшся, що «в Ньому джерело життя», а дізнавшись і пригорнувшись до цього Джерела, не будеш сумніватися, що можна і прощати, і любити, і про себе не думати, тільки б жити Богом. Ось і станеш християнином.

Читайте також: Чому, пізнавши Істину, не можна хвалитися цим?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 372