Про день Усікновення глави Іоанна Предтечі та День тверезості. До чого може призвести рознуздане життя? — о. Олександр Клименко (+відео)

«Ті, хто страждають на недуг пияцтва, — нещасні люди, як був нещасний, я переконаний, Ірод, носячи перед собою образ глави Іоанна і згадуючи, до чого привела його пиятика і рознуздане існування. Тому що вони не в собі… Будемо страждати за них душею й молитися, щоб цей клятий недуг покинув їх: “Святий Пророче Іоанне, помолися за нас і за наших близьких, щоб нікому з нас не пройти шляхом Ірода!”», — зазначив у день свята Усікновення глави Пророка Божого Іоанна о. Олександр та розповів, чим саме страшний гріх пияцтва, та як ми можемо допомогти тим, хто страждає від цього недугу.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено дню Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

«Люди мають звичку: постійно, коли бачать, як хтось падає у гріх, про себе наче відсторонено говорити: “Я б точно у такий гріх не впав, зі мною б точно такого не трапилося”. Звісно, хто вже має досвід, знає: після таких слів чекай біди. Через деякий час ти сам опинишся у подібному або ще гіршому становищі. І той гріх, який спостерігав збоку, осуджував і казав: “Хм, мене не так виховали, я не такий, я такого не зроблю”, — увійде і в твоє життя», — зауважив о. Олександр та наголосив, що найбільший гріх нашої епохи та всіх попередніх — це «гріх пиятики, гріх рознузданого святкування власних торжеств».

У день Усікновення глави Іоанна Предтечі, що було здійснено саме під час «вакханалії», за словами священника, доречно поговорити про цей гріх, який вбиває мільйони людей та руйнує сім’ї. Він нагадав, що цього дня, який ще називається Днем тверезості, у храмах звершуються молебні «о страждущих недугом винопития и наркомании».

«Цей недуг, здавалося б, дуже простий, але він призводить до інших гріхів. Цей недуг привів до вбивства найбільшого між тими, хто був народжений жонами, — Іоанна Пророка, — продовжив протоієрей Олександр Клименко. — Він призводить і донині до страждань мільйонів, до того, що ми не можемо поступово рухатися вперед. Ми пам’ятаємо притчу з древнього Патерика, коли монах був спокушений дияволом, який дав йому примарну обіцянку, що перестане його тривожити, але той мав виконати одну річ: ” Або ти вб’єш, або ти впадеш у блуд, або ти нап’єшся”. Монах вирішив, що перше є неприйнятним, тому обрав останнє — випити вина… Випивши, він побачив гарну жінку та згрішив з нею, а потім, коли їх побачив її чоловік, вбив і його. Отже, диявол отримав всі гріхи, і лише глибоке покаяння і глибоке розчулення може врятувати цього монаха. …Ми бачимо на прикладі цього монаха і на прикладі царя Ірода, до чого може призвести пиятика».

Священнослужитель нагадав, як Ірод Антипа, бувши напідпитку, пообіцяв Соломії за її танець дати будь-що, що б вона не попросила, — «аж до півцарства мого». Але Соломія попросила не півцарства, а голову на блюді святого Пророка,  Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. «Так завершилося земне служіння Пророка Іоанна… Попереду в Іоанна Хрестителя ще була довга і довга дорога, а от Ірод закінчив своє життя погано, так само, як і закінчили погано і Іродіада, і Соломія, і всі ті, які розбестили себе розмочуванням власних мізків і власного чрева винними напоями. Вони не зуміли закінчити своє життя достойно. Жоден із них не залишився в історії як той, хто вплинув на щось по-справжньому, вони залишилися в історії, як чорна пляма. Іоанн Хреститель залишився в історії назавжди білою сяючою плямою, яка є світлом, в тому числі й для нас, котрі живемо через дві тисячі років потому», — відзначив він.

Отець Олександр продовжив, що Пророк і Предтеча Іоанн показав нам, що «за Христа можна і постраждати»: «Чому кажу “за Христа”? Тому що він постраждав за правду, а кожен, хто страждає за правду, пам’ятаючи про Господа, страждає за Христа. Він не був вбитий за те, що проповідував Христа, але він не був готовий говорити неправди».

Також протоієрей Олександр Клименко зазначив, що Церква молиться цього дня за всіх тих, хто, подібно Іроду, «дає необгрунтовані обіцянки, хто потрапляє в аварію, бувши напідпитку, хто підпалює власні будинки разом із собою, а часом із близькими, хто будує мости і будівлі напідпитку, які потім розвалюються — не тому, що природа повстала, що був землетрус чи щось інше, а тому що будували п’яні люди».

Клірик УПЦ акцентував увагу: «Мільйони людей на цій землі страждають, мільйони жінок бояться ввечері прийти додому, тому що вдома їх чекає такий самий Ірод, який буде бити їх лише тому, що напідпитку; мільйони дітей забиваються в кімнатах, прийшовши зі школи, тому що бачать, що їхні батьки п’ють, що можуть зараз перетворитися з людей на звірів, що можуть перетворитися на тих, у кому не залишиться нічого людського. Хіба щось було людське в Іроді, який не хотів смерті Іоанна, але здійснив це, тому що напідпитку дав клятву і так само напідпитку дав знак кату — відрубати голову Пророку?!».

Насамкінець о. Олександр побажав кожному, особливо тим, хо страждає на недуг алкозалежності, і тим, хто має таких близьких, підносити молитви Богу та нашому заступнику — Пророку Божому Іоанну. «Це нещасні люди, як був нещасний, я переконаний, Ірод, носячи завжди перед собою образ глави Іоанна, пам’ятаючи його перед своїми очима і  згадуючи, до чого привела його пиятика і рознуздане існування. Тому що вони не в собі… Будемо переживати за них, будемо страждати за них душею й молитися, щоб цей клятий недуг покинув їх: “Святий Пророче Іоанне, помолися за нас і за наших близьких, щоб нікому з нас не пройти шляхом Ірода!” Нехай Господь Бог зміцнює і береже всіх нас на цьому шляху!», — підсумував він.

Читайте наші новини у Тelegram

Просмотров: 1089