Ієрархи УПЦ звершили богослужіння у храмах і монастирях Чорногорії та вклонилися чудотворним святиням

13 вересня 2020 року ієрарх Сербської Православної Церкви митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій та ієрархи Української Православної Церкви митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука і архієпископ Южненський Діодор, вікарій Одеської єпархії звершили Божественну літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці та святого благовірного князя Олександра Невського на острові Светі-Стефан у Чорногорії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ.

Після завершення богослужіння митрополит Амфілохій зазначив, що з особливою радістю служить у храмі на честь святого Олександра Невського – «однієї з найвизначніших особистостей слов’янських народів», «з двома архієреями нашої Київської Русі, які привезли нам благословення святого Олександра Невського».

Ієрарх нагадав, що будівничий цього храму король Олександр II Карагеоргієвич прийняв у країні десятки тисяч вигнаних більшовиками біженців, серед яких було понад 30 єпископів на чолі з митрополитом Київським і Галицьким Антонієм (Храповицьким).

«Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій є наступником митрополита Антонія», – додав владика Амфілохій.

Після до присутніх звернувся митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

«Ми вшановуємо святого благовірного Олександра Невського не через його політику, не через його героїзм, а через його вірність Христу», – зауважив владика.

Напередодні, як повідомили в пресслужбі Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ, митрополит Лука побував у стародавній Острозькій обителі і разом з митрополитом Амфілохієм звершив Божественну літургію в Іоаннівському скиту монастиря. Того ж дня архієрей УПЦ відвідав монастир в Цетіне, де вклонився святиням.

11 вересня, в день пам’яті Усікновення глави Іоанна Хрестителя, архієпископ Южненський Діодор очолив у Цетинському монастирі святкову Божественну літургію.

Нагадаємо, що в лютому 2020 року делегація УПЦ на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм здійснила візит у Чорногорію та взяла участь у святкуванні дня пам’яті преподобного Симеона Мироточивого й молитовно підтримала православних віруючих цієї країни в складний час випробувань.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 911