Що значить бути гідним звання християнина? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Основою єднання духовного, до якого всі покликані, може бути лише те, що визначив апостол Павел: «один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх…».

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Послання до Ефесян (Еф. 4: 1-5).

Послання апостола Павла до Ефесян, 4: 15:

[…] щоб ви поводилися гідно покликання, що до нього покликано вас…

Апостол Павел, звертаючись до ефесян (Еф. 4, 1-6), благає їх поводити себе гідно покликання.

Якого? Християнського. Бути християнином – означає жити так, щоб образ Божий все більш прояснявся і сяяв у душі. Такий християнин і без слів скаже всім оточуючим, що означає бути гідною людиною.

Апостол Павел на перше місце ставить покору. Як гордість – мати всіх вад, так і покору – вінець всіх чеснот. Тільки той, хто зі смиренням і міркуванням приймається за свої справи, може бути і лагідним, і терплячим, і поблажливим. Такий не на словах, а на ділі може любити інших.

Основою єднання духовного, до якого всі покликані та які намагаються зберігати всі, хто поводять себе гідно свого християнського звання, може бути лише те, що визначив апостол: «один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх…».

Значить, важливо не виділятися, не підкреслювати свою перевагу, дійсну або уявну, але прагнути зберігати «єдність духу в союзі миру». Ця єдність зміцнює надію вищого звання, тобто ті християни, які становлять одне тіло і живуть одним духом, надихаються радісним відчуттям життя в Бозі, Який дарує найвище звання, вища гідність, якої не тільки не мають, але навіть не уявляють собі ті, хто відкидають Христа, не бажають жити в Церкві, не керуються заповідями Христовими.

Але не про це нам варто думати, а про те, що Той, Хто Прикликає всіх до єдності в духовному житті – «над усіма, і через усіх, і в усіх нас». 

Читайте також:

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 231