Про праведну родину, в якій народилася та виховувалася Матір Божа – прот. Олександр Клименко (відео)

Про те, на що нас надихають батьки Пречистої Діви Марії, про те, чому так важлива любов у вихованні дітей, про заповідні для нас слова Богородиці, а також про те, чого ми насправді маємо бажати для своїх дітей. 

На переконання о. Олександра, в тому, що маленька Марія стала нашою Заступницею й Матір’ю Божого Сина, заслуга батьків, які виховали Її в любові: “Іоаким і Анна змогли виховати так, щоб Її любов простягалася на всю землю, щоб Її смирення було таким, яке кожен християнин хотів би  наслідувати, щоб Її молитовна наснага була такою, що ми тепер звертаємося до Неї у своїх молитвах”.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено святу Різдва Пресвятої Богородиці.

Протоієрей Олександр Клименко привітав усіх зі святом Різдва Пресвятої Бгородиці та закликав замислитися над тим, чи достатньо ми робимо для того, щоб наші родини були міцними та достойними називатися християнськими.

“Для нас дуже важлива сімейність у житті Тієї, Яку ми називаємо Заступницею роду християнського, Яка є нашою Берегинею, Яка чує наші молитви і передає їх Своєму Божому Сину”, – зазначив він.

На переконання о. Олександра, в тому, що маленька Марія стала нашою Заступницею та Матір’ю Божою, заслуга праведних батьків, які виховали Її в любові.

“Те, Якою Богородиця стала, Те, Якою маленька Марія підійшла до Своєї вагомої місії народити Сина Божого, мені здається, формувалося в дитинстві, коли Вона зростала в любові та опіці своїх батьків. Іоаким та Анна, мабуть, могли бути найкращими покровителями православних пар… Ці двоє батьків змогли виховати так, щоб Її любов простягалася на всю землю, щоб Її смирення було таким, яке кожен християнин хотів би  наслідувати, щоб Її молитовна наснага була такою, що ми тепер звертаємося до Неї у своїх молитвах”, – додав священнослужитель.

За його словами, ми багато чого вчимося у Пресвятої Богородиці. Але одна з найголовніших заповідей, яку Вона нам залишила: “Все, що скаже Він вам, те робіть”. “Є ще декілька Її слів, які показують, наскільки Вона добра, лагідна, укорінена у довірі до Господа, – продовжив о. Олександр. – “Се, Раба Господня; хай буде Мені по слову твоему”, – сказала вона Архістратигу Гавриїлу, і в цьому все…”.

Протоієрей Олександр Клименко пояснив, чому так важлива любов у вихованні дітей. “Вона  [Пресвята Богородиця] могла грати в звичайні дитячі ігри, але та добра іскра правильного Божого виховання, яка була закладена Її батьками, залишилася в Ній надалі, – відзначив він. – Ми можемо виховувати дітей по-різному, але найголовніше – виховувати їх у любові. Тому що ми не можемо змусити їх саме зараз бути сліпими виконавцями своєї волі. Вони будуть робити свої помилки, вони будуть виконувати ту лінію, яку задумали ма або яку задумав Господь. Але якщо навколо них буде любов, якщо їхнє життя буде в любові, якщо …вони бачитимуть, що між їхніми татом і мамою є любов, яка, я переконаний, річкою завжди струменіла в житті Іоакима та Анни, то вони ніколи не будуть лихими. А для нас найголовніше, щоб наші діти лихими не стали. Хтось бажає для дітей спокійної успішності, хтось бажає спокійної старості, хтось бажає заможності, кар’єрного зросту… Але я б хотів, щоб наші діти були добрими, не лихими, щоб вони пронесли це через все своє життя…”.

Отець Олександр додав, що праведні Іоаким та Анна не дали Пресвятій Богородиці майнової незалежності чи фінансової стабільності, але вони дали Їй найголовніше – вони дали Їй любов. “Це те, чим повинні ділитися ми з нашими дітьми”, – продовжив він свою думку.

Крім того, клірик УПЦ зауважив, що Пресвята Богородиця навчає нас радіти в Бозі, та навів Її слова про величання Господа: “І зрадів дух Мій у Бозі Спасі Моєму” (“И возрадовася дух Мой о Бозе Спасе Моем”).

“Нехай слова Богородиці надихають нас на повторення Її такого радісного, в тому числі, сімейного життя… Нехай у життя кожної родини увійде та тиха радість, та любов, яка, я переконаний, супроводжувала все життя Іоакими й Анни та їх чада – маленької Марії!”, – побажав насамкінець о. Олександр та закликав берегти родини від пліток і людей, які б могли похитнути сімейну цілісність та міцність.

Просмотров: 323