Боротися з усім, від чого душа впадає в сплячку — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань.

У черговому випуску владика Антоній, пояснюючи заклик-звернення апостола Павла до Ефесян (Еф. 5: 10-19), підкреслює, що кожен раз ми повинні чесно запитувати в себе: чи всі наші заняття благоугодні Богові?

Послання апостола Павла до Ефесян: 5, 10-19:

Випробовуйте, що приємне для Господа, і не беріть участи в безплідних ділах темряви, а краще й докоряйте. Бо про те, що вони роблять таємно, соромно й казати. Усе ж те, стає явне, бо все що явне стає, то світло. Чому сказано: “Сплячий, вставай, і воскресни з мертвих, і освітить тебе Христос”. Отже, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, бо дні лукаві. Через це не будьте НЕ розважливі, але розумійте, що є воля Божа. І не впивайтеся вином, в якому розпуста; але краще наповнюйтесь Духом, розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа.

Апостол Павел не раз звертався із закликом до різних слухачів, відвідуючи різні міста і селища. Звертається й до нас із таким ясним попередженням, яке не можна не зрозуміти, не можна виправдати забудькуватістю, можна пояснити тільки нашою неувагою і недбалістю.

Як не зрозуміти: «випробовуйте, що приємне для Господа»? Якщо ми це робимо, то тільки через недбальство. Ми розглядаємо свої справи здебільшого тільки так: необхідно це робити чи можна без цього обійтися? До того ж, обійтися багато без чого можна, але не хочеться. І виходить, що справи вичавлюють із нас всі сили, забирають час, позбавляють здоров’я. А чи всі з наших занять благоугодні Богові?

Якби ми це ставили за головне, то, можливо, багато б робили зовсім по-іншому. Ну, скажімо, є умови життя, що не від нас залежать і вони диктують нам, як чинити в тому чи іншому випадку. Так, але і в наших умовах, перш за все, ми про це й піклуємося. Чи багато ми можемо змінити? Нехай не всі, але щось зміниться, коли ми будемо по-справжньому піклуватися про те, щоб все робити так, як цього бажає Бог.

Далі апостол заповідає: «Не беріть участі в неплідних ділах темряви». Це всім ясно. Той, хто годинами сидить біля телевізора або монітора комп’ютера, знає, що занурюється у справи темряви, знає і про їх безплідності, навіть шкоду: час втрачає бездарно, пам’ять засмічує, втомлюється даремно, одні втрати. Як до цього ставитися? Це лише один приклад. Справ темряви багато. Порожні балачки, наприклад, з їх числа, спрага не відстати від моди та багато іншого.

Апостол Павел радить: самим не брати участь і близьких викривати. Але викривати треба так, щоб не викликати роздратування і спротиву. На це дано всім розум. Про те, що багато діється таємно – суцільне неподобство, – говорити не варто. А ось, як виявлене прояснюється, – треба подумати.

Святі отці, приводячи це місце з Послання апостола говорять, що все те, що виноситься на світло, тобто про що говориться з жалем, з покаянням, з бажанням виправитися, вирватися з влади гріховних звичок, – милістю Божою прояснюється. Не те, що погане стане добрим і пітьма – світлом, а то, що витягується на світ Божий втрачає свою руйнівну дію. На цьому базується практика духовного спілкування, коли можна більш досвідченій і добрій людині витрусити все накопичене в душі, щоб звільнитися, заспокоїтися і зміцнітися. Тут дуже важливо, кому відкрити душу. Досвідчений допоможе, недосвідчений може зашкодити. Тому апостол і попереджає: «поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі».

Бореться з усім тим, від чого душа впадає в сплячку, тим більше за допомогою того, хто переміг сам у собі всі перешкоди в житті у Христі, може відчути себе воскреслим для життя нової. Для цього важливо не втрачати часу, вчитися в житті розважливості, постійно перевіряти всі свої вчинки, думки, почуття. Такими повинні бути, якщо живемо за волею Божою?

Всім нам, християнам, потрібна постійна тверезість. У прямому сенсі – «не впивайтеся вином». І в більш загальному – не дозволяйте собі захоплюватися чимось, що завадить сповнюватися святим духом. Для наснаги апостол радить надихатися псалмами, гімнами, піснями духовними. Вони написані за участю того ж Духа Святого, можуть торкнутися душі, викликаючи в ній бажання оспівувати Господа.

Читайте також: Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 164