На Волині в с. Біличі опечатано храм УПЦ внаслідок спроби його захоплення прихильниками “ПЦУ”

26 вересня 2020 року в селі Біличі Іваничівського району Волинської області активісти “ПЦУ” за допомогою інструментів для злому замків намагалися заволодіти Свято-Михайлівським храмом релігійної громади УПЦ. Задля уникнення конфлікту сторони дійшли домовленості, що до рішення суду храм буде опечатано, хоча попередньо й було виявлено факти підробки документів із боку “ПЦУ”. 27 вересня віряни УПЦ молилися біля церкви під дощем, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланям на СПЖ.

Настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Павел Мельник прослужив на парафії понад 30 років. Рік тому нечисленні активісти “ПЦУ” вмовляли його перейти до новоствореної церковної структури і перевести храм, проте священник відмовився. Однак вони на цьому не зупинилися.

Незважаючи на те, що прихильників УПЦ за фактом у Біличах більше, ніж прихильників переходу, 16 травня 2019 року обласна влада перевела релігійну громаду канонічної УПЦ в юрисдикцію “ПЦУ”.

«Ми проводили збори церковної громади в храмі. З присутніх 177 осіб 176 проголосували за те, щоб залишитися в УПЦ. Прихильники “ПЦУ” проводили збори в клубі, там зібралося трохи більше 90 людей, вони проголосували за перехід нашої громади, і нас перереєстрували», – розповів настоятель.

За його словами, в документах, за якими в ОДА перевели парафію УПЦ в “ПЦУ”, було знайдено багато підробок.

Позов потерпілої від рейдерства релігійної громади УПЦ розглядає суд, засідання призначено на 13 жовтня.

Раніше, незважаючи на факт юридичної перереєстрації, активістам “ПЦУ” не вдавалося зривати богослужіння більш численної церковної громади УПЦ. Однак наразі, за підсумком конфлікту, храм опечатали. На дверях храму два замки, поставлені релігійною громадою УПЦ, і один – від активістів “ПЦУ”, які поки що пообіцяли дочекатися рішення суду.

Просмотров: 880