Найстаршого іподиякона УПЦ нагородили орденом преподобного Іова Почаївського

Іподиякону Вавилі Шилінському виповнилось 80 років і він продовжує служити у Почаївській Лаврі. 

30 вересня 2020 року за святковим богослужінням у Кафедральному соборі Тернополя на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та Софії іподиякона Вавилу Шилінського нагородили орденом преподобного Іова Почаївського I ступеня, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія найстарший іподиякон УПЦ нагороджений за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 80-ліття.

Церковну нагороду старцю вручив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

«Нагороджуємо смиреннішого іподиякона – найвірнішого, найтерпеливішого, найпослушнішого, найстараннішого – не вистачить слів! Усі ви його знаєте, бачите його завжди на службах як приклад для всіх», – сказав владика Сергій до присутніх.

Іподиякони Почаївської Лаври в саду за Успенським собором. Зліва внизу – Вавила Шилінський. 1950-ті роки.

Шилінський Вавила Філософович народився 17 вересня 1940 року у Почаєві у сім’ї віруючих православних християн. Батько був службовцем, мати вела домашнє господарство. 

Закінчивши середню школу, Вавила працював робітником у райспоживспілці. І вже з дитинства був активним прихожанином Почаївської Лаври. 

У підлітковому віці з хлопчиком трапилась біда. Взимку він впав на вулиці та пролежав без свідомості тривалий час. Від холоду сталося запалення, від якого погіршився слух, а потім і зовсім пропав. Вавила, однак, ніколи не покидав служіння Церкві.

«У Лаврі прислуговував з п’ятого класу, – розповів сам іподиякон, – усім архієреям, які приїжджали і які були в Лаврі на службах, починаючи від владики Макарія, владики Палладія, Григорія і до сьогодні». Згодом намісник Лаври постриг вірного служителя Почаївської обителі у чтеця та іподиякона.

Вавила одружився та виховав сина Андрія, який закінчив духовну семінарію та також служить Церкві.

Іподияконський «стаж» Вавили Філософовича наближається до 70 років. Хвороба і погіршення слуху не змусили його відмовитись від служіння. Він добре знає богослужіння загалом і його особливості у Почаївській Лаврі, орієнтується не на слух, а на зір та свої знання, тому добре виконує обов’язки іподиякона. Часто Вавила навіть підказує, що робити іншим церковнослужителям, які хоча й чують хід богослужіння, та не мають такого багатого досвіду.

Орден преподобного Іова Почаївського – не перше визнання служіння іподиякона. Під час візиту у 1990-му році Святіший Патріарх Олексій II нагородив Вавилу Орденом святого рівноапостольного князя Володимира Великого.

Вавила Філософович – живий символ Почаївської Лаври. Його знають усі парафіяни та паломники. І він знає багатьох, бо дуже уважний до людей та чуйний. І хоча старість бере своє, та 80-річний іподиякон не залишає служіння, дає приклад невтомності відвідувачам лаврських тривалих богослужінь і надихає молоде покоління.

Фото з архіву Вавили Шилінського та сайту fotopaterik.org.

Просмотров: 3932