«Закопати» свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу – митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Яка наша віра? Чи може вона зрушити гору байдужості, захистити від шквалу пристрастей, чи вона одноденна? Та й чи цінні наші справи, як ми думаємо, чи завжди ми їх робимо заради Христа?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з послання до Галатів (Гал. 2, 16). 

Послання апостола Павла до Галатів 2, 16:

[…] Ми увірували в Христа Іісуса, щоб нам виправдатися вірою.

Знову і знову закликає нас Церква уважно проаналізувати своє життя, де закону, на який можна було сподіватися, немає. Іншими словами, навряд чи хто може сказати, що все робить так, як Господь заповідав, чимось  виправдатися.

Чи можуть сказати, що апостол Павел віру воліє справам? Так, але треба себе запитати: «Чи так цінна наша віра в очах Божих, щоб усі недоліки, помилки, гріхи розсіювалися, як дим, і яка у нас віра?»

Є віра – звичай, є віра – у спадок, як у всіх. Вона не зрушить гору нашої байдужості, не стане стіною і не захистить від шквалу пристрастей, вона майже одноденна: сьогодні є, а за першого випробування сховається.

Тут говорити про перевагу віри не можна. А як же справи? Може, нехай краще будуть добрі справи у людини, ніж такий стан: ні справ, ні віри? Справи цінні тоді, коли робляться заради Христа. Віра ж може зростати, якщо ми будемо молитися про це.

Але спасають нас не справи, якими б добрими і цінними вони не були, а спасає Господь Своєю милістю, і ми сподіваємося на Його хресні муки заради нашого спасіння.

Все у нашому житті може і повинно повнитися пам’яттю про Нього. Віра у звернення до Нього, довіра Йому, відданість Йому, справи за Його заповідями в ім’я Його, все життя, як апостол Павел сказав: «Живу вже не я, а живе в мені Христос» (Гал. 2, 20). Але це можна буде зрозуміти тоді, коли ми поховаємо своє самолюбство, свій егоїзм, аби звільнити місце Господу.

Читайте також: Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 214