Як стати своїми Богу? – митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з послання до Ефесян про храм душі (Еф. 2, 19-22).

Усі, хто увірували, отримали від Господа фундамент для зведення в душі живого храму Господа. Але тоді чому нам здається, що стати своїми Богу і зводити храм душі є привілеєм обраних і просто неможливим? А насправді це можливо, та як?

Послання апостола Павла до Ефесян 2, 19:

Отже, ви вже не чужі й не приходьки, а співгромадяни святим і свої для Бога.

Святий апостол Павел говорить про руйнування стіни, що розділяє сучасний йому світ на іудеїв, яким довірив Бог Закон, і язичників, яких іудеї зневажали.

Чому ця стіна впала? Тому що Голгофськими стражданнями Господь примирив і тих, і інших з Богом Отцем, ворожнечу між ними розорив Хрестом. Тепер ті й інші отримали доступ до Бога Отця і стали своїми Богу.

Що ж, так просто стали і все? Без зусиль зі свого боку. Ні. Увірувавши в Господа, як Свого Спасителя, Якого проповідували святі апостоли.

Ті, хто увірували в Господа, отримали основу, наріжний камінь (Еф. 2, 20), тобто вчення Господа стало фундаментом їх нового життя. Життя ж їх апостол називає зведенням храму душі. Храм цей буде гідним житлом Святого Духа.

Все це так піднесено і чудово, але хтось скаже: «Так далеко, високо, практично недосяжно для нас». Так, кому проповідував апостол Павел, хто слухав його і прийняв вчення Господа всім серцем, звичайно, багато в чому перевершували нас. Але фундамент для створення храму дано всім. Це Господь, Який завжди той самий. Він не змінює Свого відношення – Він і тоді, і тепер шукає заблукалих, картає незначущих, зцілює уражених.

Світ повний свідоцтв про Його діяння, жодна душа не знайшла б дорогу до Його храму, якби Він не привів сам. Мова про найбільш зрозумілий матеріальний храм, де відбуваються молитви, Таїнства, де людина може увійти у спілкування зі своїм Творцем. Але це ще не все.

Святий апостол Павел говорить про необхідність бачити храм душі. Він хотів би, щоб душа кожного, хто увірував, стала живим храмом Господа.

Це, напевно, майже неможливо, скажуть, для звичайних людей, є ж духовно обдаровані люди і найпримітивніші. Чи можливо всім думати про такий храм? Не тільки можливо думати, але й необхідно.

Як і матеріальний храм може бути величним собором великого міста, а може бути скромною дерев’яною церквою. Але і цей, і інший – храм Божий. І в душі можна намагатися зводити храм, та ще стрункий (Еф. 2, 21), як сказав апостол Павел в тому ж посланні до Ефесян.

У підставі будь-якого душевного храму – Господь. Віра в Нього, надія на Нього, любов до Нього, дотримання Його заповідей, постійна внутрішня спрямованість до Нього буде запорукою зведення цього храму.

Але чому ж так важко на ділі навіть думати про це? Швидше хочеться визнати: «Це не для мене, це мені не під силу». Тому що ми занадто зайняті собою, тільки собою, нічим іншим не хочемо обтяжувати себе.

До речі, ми не пам’ятаємо і до себе не відносимо сказане апостолом, що ми можемо бути своїми Богу. Так, це не так просто, це вимагає відмови від свого егоїзму. Але ж це можливо. Цього хоче Господь, хочуть усі святі, хочуть спочилі родичі, помилувані Творцем. Залишилося захотіти нам. Допоможи нам, Господи!

Читайте також: “Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 251