«Слово Предстоятеля»: Про чернечий подвиг. Нікого не осуджувати та жити в благочесті (відео)

10 жовтня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сімдесят шостий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про чернечий подвиг.

«Монах із допомогою посту й молитви змушує відвернутися від своїх пристрастей і творити волю Божу. Монах змушує себе творити Божі заповіді, які приносять користь і йому, і тим людям, які живуть у світі. Монахи не тільки піклуються про своє спасіння, а й переживають та роблять усе, щоб ми, люди, які живемо в миру, менше грішили або не грішили», – зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Однак, за словами Його Блаженства, ченці звершують такий подвиг не одразу після постригу, а коли досягнуть певної духовної чистоти.

Блаженнійший владика навів приклад про одного монаха Віталія та його таємничий подвиг. Коли ченцю виповнилося 60 років, він раптом покинув монастир та поселився в місті Олександрії, де почав звершувати незвичайний подвиг.

Як оповів Архіпастир, монах працював цілий день, а ввечері йшов до блудниць. «Він давав блудниці гроші і просив: “Жіночко, прошу, хоч сьогодні не гріши”. Блудниця лягала спати, а він ставав у кут і всю ніч молився, просив, щоб Бог поміг людині полишити гріх, – продовжив розповідь Його Блаженство. – Жителі Олександрії – від мала до велика – засуджували ченця: “Ти – монах, прожив усе життя в монастирі, а тепер ходиш по блудницях!”… Одна блудниця хотіла сказати правду, відкрила вуста, але впала в біснування. А монах все терпів і продовжував свій подвиг».

Так чернець і ніс свій подвиг. Якось, за декілька днів до смерті, він вийшов вранці зі свого житла та зустрів юнака, який ходив по блудницях зовсім з іншою метою.

«Юнак вдарив по обличчю ченця та сказав: “Окаянний ченцю, що ти ходиш по блудницях і хулиш Бога!”. Святий Віталій сказав:  “Ти отримаєш ще більший удар”. Згодом юнак зустрів на вулиці кремезного ефіопа, який сильно вдарив його зі словами, що це від монаха Віталія. Чоловік став біснуватися… Юнак прийшов до келії монаха, але він уже спочив, припав у сльозах до його тіла – та зцілився. Почули про смерть ченця Віталія і блудниці, яких він стримував від гріха (деякі вийшли заміж, деякі пішли в монастир, деякі жили в ціломудрії та годували себе трудами своїх рук). Вони  стали розповідати про подвиг, який звершував монах Віталій. Крім того, в його руці була знайдена записка: “Не судіть, мужі олександрійські, допоки не прийде Праведний Суддя, Який знає сокровенне людського серця”. Люди стали каятися, тому що не знали про його таємничий подвиг», – завершив розповідь Предстоятель.

Насамкінець Митрополит Онуфрій закликав берегтися від гріха, нікого не засуджувати та жити в благочесті й чистоті.

«Нікого не треба осуджувати у своєму житті, особливо монаха. Тому що падіння його бачать всі, та навіть роблять з нього більше, ніж воно є насправді. А його покаяння, виправлення бачить тільки Бог. Нехай Господь допомагає нам самим берегтися від гріха і нікого не осуджувати!», – пісумував він.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 418