У Харківській, Черкаській та Чернівецькій єпархіях освятили храми на честь Покрова Богородиці

У Харківській єпархії також освятили новий хрестильний храм, у Черкаській єпархії — парафіяльну трапезну.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій звершив Велике освячення храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці села Андріївка та чин освячення хрестильного храму на честь Архістратига Божого Михаїла селища Коротич, архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій звершив освячення нового храму у Корсунь-Шевченківському на честь Покрова Божої Матері та освятив нову парафіяльну трапезну в смт Стеблів, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій звершив освячення храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці в селі Орошани. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби єпархій.

11 жовтня 2020 року, в Неділю 18-ту після П’ятидесятниці, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій звершив Велике освячення і першу Божественну літургію в храмі на честь Покрова Пресвятої Богородиці села Андріївка, Кегичівського району, Харківської області.

Після заамвонної молитви митрополит Онуфрій привітав духовенство, парафіян — жителів села Андріївка з урочистою подією. Тим, хто особливо потрудився у будівництві храму архіпастир вручив церковні нагороди.

На молитовну пам’ять Правлячий архієрей вручив в дар релігійній громаді ікону Пресвятої Богородиці.

Напередодні, 10 жовтня, митрополит Онуфрій звершив чин освячення хрестильного храму на честь Архістратига Божого Михаїла, який розташований на території Свято-Покровського храму селища Коротич, Харківської області.

Після освячення митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію в Покровському храмі.

Ієрарх привітав настоятеля Свято-Покровської релігійної громади протоієрея Олега Онищенка, священнослужителів, парафіян з освяченням нового храму, подякував за труди та старання на благо Святої Православної Церкви.

11 жовтня архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій звершив освячення нового храму у Корсунь-Шевченківському Черкаської області на честь Покрова Божої Матері.

Храм побудований у житловому масиві за річкою Рось, де колись вже стояла православна церква, але була знищена в буремні радянські часи войовничого атеїзму.

– Ми вважали своїм святим обов’язком перед Богом, перед Пречистою Матір’ю Божою відродити цю святиню, – сказав протоієрей Олексій Демченко, дбанням якого спільно з усією церковною громадою, благодійниками вдалося побудувати красень-храм.

Перед початком владика Феодосій традиційно розповів про великий духовний зміст та значення священнодійств, які звершуються під час чину освячення.

Після цього вже в освяченому храмі було звершено Божественну літургію. Владиці співслужили клірики Корсунь-Шевченківського церковного округу на чолі з благочинним протоієреєм Іоанном Налапком.

На Малому вході заслуги отця Олексія Демченко владика Феодосій відзначив правом носіння митри. Труди багаторічного настоятеля і будівельника цього храму отця Олексія продовжить новий настоятель протоієрей Євгеній Герасименко, а отець Олексій тепер буде нести своє пастирське служіння в Черкасах.

По завершенні богослужіння архієпископ Феодосій вручив високі церковні нагороди та благословенні грамоти Черкаської єпархії великій групі парафіян, котрі внесли вагомий особистий внесок у будівництво нового храму.

Того ж дня архієпископ Феодосій відвідав Вознесенський прихід смт Стеблів, де владику зустрів настоятель храму протоієрей Миколай Прикотенко, парафіяльне духовенство і ченці, насельники чоловічої чернечої громади при храмі. Тут владика звершив освячення нової парафіяльної трапезної.

Після чого відбувся концерт православного творчості, перед яким владика привітав дружину настоятеля храму матушку Катерину з ювілеєм від дня народження і вручив їй церковний орден святої Великомучениці Варвари I ступеня.

8 жовтня, в день пам’яті преставлення преподобного Сергія Радонезького, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій звершив освячення храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці в селі Орошани Кіцманського району Чернівецької області та очолив Божественну літургію.

Владиці співслужили настоятель храму ієрей Іоанн Серман, благочинний Кіцманського округу митрофорний протоієрей Миколай Зеленюк та духовенство єпархії.

Церква будувалася 5 років, до цього, починаючи з 2008 року, релігійна громада молилася в тимчасовому наметовому храмі. Значний вклад у будівництво храму зробив староста Дмитро Заліско який, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і Всієї України Онуфрія, отримав орден святителя Луки Кримського. Також з благословення Предстоятеля нагороду отримав настоятель храму ієрей Іоанн Серман — хрест з прикрасами.

Наприкінці Божественної літургії митрополит Мелетій привітав вірян з освяченням храму та звернувся зі словами настанови.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 831