Що нового, того, що до Нього ніхто не говорив, сказав Христос? — розповідає прот. Олександр Клименко (відео)

«Прислухайтеся до свого серця та постарайтеся, щоб слова Христові стали путівними у вашому житті. Не гасла, не програмні тексти, не слова-обіцянки… Ви самі відповідальні за те, чи буде лунати молитва в домі, чи спасуться навколо нас тисячі, чи стане світ набагато краще. Не від того, кого ми обираємо на виборах тощо, а від того, кого ми впустимо у власне серце…. Всередині нас має жити Христос. Коли Христос заповнить нашу серцевину, тоді все інше навколо просто стане коментарем до нашого життя», —наголосив о. Олександр та закликав частіше читати Євангеліє.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено тлумаченню Євангелія від Луки (VI, 31-36 (про заповіді любові та милосердя)).

І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви. А коли любите тих, хто любить вас, яка вам за те ласка? Люблять бо й грішники тих, хто їх любить. І коли добре чините тим, хто добро чинить вам, яка вам за те ласка? Бо те саме і грішники роблять. А коли позичаєте тим, що й від них сподіваєтесь взяти, яка вам за те ласка? Позичають бо й грішники грішникам, щоб одержати стільки ж. Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, і ваша за це нагорода великою буде, і синами Всевишнього станете ви, добрий бо Він до невдячних і злих! Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний! (Лк. 6: 31-36).

«Християнство – це шлях активної справи. Мало комусь допомагати – потрібно навчитися не очікувати назад те, що ти комусь позичав. Роздавати себе повністю в бажанні послужити іншим і не просто не робити зла іншим, тому що ти сам на собі відчуваєш наслідки таких справ, а все те добре, чого ти бажаєш самому собі, навчитися робити ближнім своїм. Христянство – це дія», – пояснив слова Спасителя о. Олександр.

За його словами, часом людина проживає так, начебто від неї й немає шкоди, а водночас не роздає себе. Від такої людини ані холодно, ані спекотно іншим, від неї ніхто не отримує тепла, її маленьке вогнище все життя палало лише для неї самої. «А Господь закликає до дій», – підкреслив він.

На думку протоієрея Олександра Клименка, наше милосердя говорить про те, наскільки ми здатні розм’якшити своє серце.

Священник закликав ставити собі чесно питання: «А що викликає в тебе радість?». Та не тільки відповідати на нього, а й старатися приносити цю радість іншим людям.

Він переконаний, що коли людина збагне, ким вона є, тоді стане здатною на справжнє милосердя. «Милосердя – це не просто пожертва від власної кишені, чи від власного розуму, чи від власного почуття. Милосердя – це будь-яка пожертва (матеріального чи духовного характеру), яка розчинена в серці… Милосердний вчинок стає таким, коли твоє серце розм’якшується, а ти відчуваєш необхідність поділитися своєю теплотою», – додав отець Олександр.

Як зауважив клірик УПЦ, Господь нам говорить також про те, що світ нас потребує. «Це розуміння дасть нам наснагу, зробить нас важливими, дасть усвідомлення того, що те, що приємне нам, може бути корисним всьому світу», – сказав він.

Священнослужитель переконаний, що якби ми жили так, як заповідав Христос, світ дійсно б став кращим.

«Прислухайтесь до свого серця та постарайтеся, щоб Євангельські слова та слова Христові стали путівними у вашому житті. Не гасла, не програмні тексти, не слова-обіцянки… Ви самі відповідальні за наше життя, …відповідальні за те, чи буде лунати молитва в домі, чи спасуться навколо нас тисячі, чи стане світ набагато краще. Не від того, кого ми обираємо (на виборах), а від того, кого ми впустимо у власне серце…. Всередині нас має жити Христос. Коли Христос заповнить нашу серцевину, тоді все інше, всі ситуації навколо просто стануть коментарем до нашого з вами життя. Нехай слова Господні будуть червоною ниткою виткані на тканині нашого серця!», – підсумував протоієрей Олександр Клименко.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1546