Відійшов до Господа митрополит Іоанникій (Кобзєв)

17 жовтня 2020 року, на 82-му році життя, після тривалої хвороби, відійшов до Господа митрополит Іоанникій (Кобзєв). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Митрополит Іоанникій

Митрополит Іоанникій (Іван Якович Кобзєв) народився 7 лютого 1938 року в селі Новоселівці Беленіхінського району Білгородської області (Росія) в селянській родині.

Протягом 1958-1960 років навчався в Київській, а після її закриття, у 1960-1962 роках – в Одеській духовній семінарії.

1966 року закінчив Московську духовну академію зі ступенем кандидата богословських наук за наукову роботу: «Преподобний Ігнатій Брянчанінов і його православний світогляд».

У період навчання в Московській духовній школі був зарахований до числа братії Троїце-Сергієвої Лаври. 16 листопада 1964 року прийняв чернечий постриг.
З 1966 по 1971 рік ніс послух у Московській Патріархії за Святійших Патріархів Олексія (Симанського) і Пимена (Ізвєкова).

1971 року став викладачем Одеської духовної семінарії.

1986 – призначений настоятелем Покровського собору міста Ізмаїла і благочинним Ізмаїльського округу.

13 грудня 1988 року відбулася хіротонія архімандрита Іоанникія в єпископа Слов’янського, вікарія Одесько-Херсонської єпархії.

З 19 лютого 1990 року – єпископ Донецький і Луганський.

З 1991 року – єпископ Луганський і Старобільський.

1993 року возведений у сан архієпископа, а у 2001 році – у сан митрополита.

З 31 березня 2007 року отримав титул «Луганський і Алчевський» та став постійним членом Священного Синоду Української Православної Церкви.

20 липня 2012 року, згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ, митрополита Іоанникія було почислено на спокій за станом здоров’я. Останні вісім років владика перебував на спокої, потерпаючи від важкого недугу, який прикував його до хворобливого одра.

У Сєверодонецькій єпархії зазначають, що за роки правління владики Іоанникія піднесли до неба свої куполи сотні нових храмів і кілька монастирів. Серед них: відновлено чернече життя в Скорбященському жіночому монастирі в місті Старобільську, відкриті Свято-Сергієвський чоловічий монастир в місті Кремінна і Свято-Іллінський чоловічий монастир в селі Варварівка Кремінського району. Більшість духовенства, які несуть своє служіння в Сєверодонецькій єпархії, отримали благодать священства від рук владики Іоанникія.

Упокой, Господи, душу спочилого раба твого новопреставленого митрополита Іоанникія, прости йому всі провини його вільні й невільні, і даруй йому Царство Небесне.

Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія з приводу кончини митрополита Іоанникія (Кобзєва).

Читайте наші новини у Тelegram

Просмотров: 3182