На Волині віруючі УПЦ за 9 місяців збудували новий храм замість захопленого “ПЦУ”

21 вересня 2020 року відбулося освячення та перша Літургія в селі Мизове Старовижівського району Волинської області нового храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Церкву релігійна громада с. Мизове Володимир-Волинської єпархії УПЦ збудувала за дев’ять місяців, після захоплення прихильниками “ПЦУ” їх храму. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на volynnews.com.

Видання передає, що у богослужінні взяли участь духовенство Старовижівської округи, три сотні прихожан — жителі Мизового і його гості.

Два роки жителі села молилися у приватній оселі. Разом із настоятелем протоієреєм Анатолієм Мацеликом, який двадцять років служив у Мизовому, вони вирішили збирати кошти на зведення нової церкви.

«Батюшка постійно закликав нас до миру, просив не сваритися з опонентами, а зберігати братську любов, і, головне, молитися, щоб Господь дав сили здійснити задумане», – розповіли віруючі.

Щоб зібрати кошти на новий храм, люди колядували та щедрували на Різдвяні свята, збирали пожертви в різних волинських селах. Спонсори – вихідці з Мизового, пожертвували значні, як для села, гроші. «Працювали на будівництві цілими сім’ями, як батьки з синами Григорій та Андрій Сачики, Олександр та Богдан Зайці. Мизівці щиро вдячні й іншим будівничим: Олександру Сарапіну, Олександру Кагану, Миколі Сташуку, В’ячеславу Гаврилюку, Руслану Панасюку. Поки чоловіки займалися будівельними роботами, місцеві жінки по черзі готували їм обіди», – йдеться у новині.

Згуртованість громади допомогла збудувати храм за дев’ять місяців. В церкві, і довкола неї ще триватимуть роботи, але віряни впевнені, що справляться, адже у храмі вже лунає молитва.

Нагадаємо, 31 січня 2019 року в селі Мизове відбулися збори місцевих жителів за участю голови об’єднаної територіальної громади Семенюка В. І., на яких ініціювали голосування про перехід місцевої релігійної громади УПЦ в “ПЦУ”. Постійні парафіяни та настоятель храму відмовилися брати участь у голосуванні, оскільки воно не відповідало законодавству України та бажанню віруючих людей. Після проведених зборів, місцеві «активісти» з погрозами забрали у настоятеля ключі від храму, який є власністю релігійної громади.19 лютого настоятель храму протоієрей Анатолій Мацелик звернувся до відділення Нацполіції із заявою про перешкоджання проведенню богослужінь та незаконне блокування храму місцевими жителями. 26 лютого з поліції надійшло повідомлення про відмову у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Настоятель храму оскаржив у суді незаконні дії начальника Старовижівського відділення поліції про відмову у внесенні відомостей до ЄРДР. 7 березня 2019 року суд задовольнив скаргу протоієрея Анатолія Мацелика, після чого настоятелю храму канонічної Церкви повернули ключі від церкви. Проте пізніше активістам “ПЦУ” все ж вдалося відібрати у релігійної громади УПЦ храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці. 5 січня 2020 року митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир освятив фундамент нового храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4539