Не є позицією Кіпрської Православної Церкви — Керуючий справами УПЦ прокоментував поминання Предстоятелем КПЦ глави «ПЦУ» за богослужінням

Грецькі ЗМІ повідомили про те, що архієпископ Кіпрський Хризостом згадав на Богослужінні главу «ПЦУ» Єпіфанія Думенка. Тим самим, як стверджується, нібито відбулося визнання згаданої релігійної організації з боку Кіпрської Православної Церкви. Пише у себе на сторінці в фейсбук Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар ієрарха повністю.

«Як же слід реагувати на цю інформацію?

По-перше, слід дочекатися офіційного підтвердження або спростування даних, поданих в ЗМІ.

По-друге, якщо все ж ця інформація відповідає дійсності, то слід підкреслити — те, що відбулося не є позицією Кіпрської Православної Церкви, яку представляє тільки її Синод, а є всього лиш одноосібним рішенням однієї людини. Нехай і тієї, яка наділена владою Предстоятеля.

По-третє, необхідно почекати реакції на подію інших єпископів Кіпрської Церкви та тільки на підставі цієї реакції формувати оцінку в відношення того, що сталося.

По-четверте, слід констатувати продовження втручання інтересів політики й геополітики в справи Церкви. На жаль, жертвою такого процесу стає як загальна єдність світового Православ’я, так і окремих Православних Церков. Адже деякі рішення, прийняті під диктовку сильних світу цього і факторів, далеких від віри в Бога, аж ніяк не ведуть до зцілення розколу. Навпаки — вони провокують лише нові поділи. А це матиме вкрай серйозні наслідки. Оскільки, як сказав святитель Іоанн Златоуст, “чинити розділення в Церкві не менше зло, як впадати в єресі…”», — зазначив митрополит Антоній.

24 жовтня 2020 року предстоятель Кіпрської Православної Церкви архієпископ Хризостом II вперше згадав за богослужінням ім’я глави «ПЦУ» Єпіфанія Думенка. Портал церковних новин Romfea повідомив, що митрополит Лімасольском Афанасій, який був присутній під час цього богослужіння, відразу ж вийшов з храму. Інший неназваний митрополит Кіпрської Церкви в коментарі грецькому виданню сказав, що проти «папської системи прийняття рішень в Церкві, і що вони не визнаю́ть цього одноосібного діяння Архієпископа».

Предстоятель Кіпрської Православної Церкви підтвердив, що члени Священного Синоду не були поінформовані про його намір пом’янути Єпіфанія, і що митрополит Лимасольский Афанасій в знак незгоди покинув богослужіння, під час якої вперше було згадано Єпіфанія Думенка. Передало слова архієпископа Хризостома II, які ієрарх виголосив цього дня після Літургії, кіпрське видання Reporter. Відзначається, що архієпископ Хризостом також згоден провести засідання Синоду, якщо хтось із його членів цього вимагатиме.

Пізніше Romfea опублікувала заяву від чотирьох митрополитів Кіпрської Церкви, які виступили з протестом проти односторонніх дій Архієпископа Хризостома. “Це порушення соборного устрою Церкви”, – вважають Кіпрські ієрархи.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4689