Чому гріх блуду найбільш руйнівний? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських ПосланьУ черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з послання до Коринфян (1 Кор. 6: 12-20).

Сьогодні гріх блуду не тільки не намагаються уникнути, але і всіма силами через ЗМІ намагаються довести, що він природний і навіть майже необхідний. А він натомість згубний не тільки тим, що призводить до зради чоловіка або дружини, але головне – до зради Богові.

Перше послання апостола Павла до Коринфян 6, 12-20:

Усе мені можна, та не все на пожиток. Усе мені можна, але мною ніщо володіти не повинно. Їжа для черева, і черево для їжі, але Бог одне й друге понищить. А тіло не для розпусти, але для Господа, і Господь для тіла… Утікайте від розпусти. Усякий бо гріх, що його чинить людина, є поза тілом. А хто чинить розпусту, той грішить проти власного тіла. Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої? Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!

У посланні до коринфських християн ми чуємо попередження апостола Павла, яке, здавалося б, не забороняє вживання будь-якої їжі. Однак при цьому вказує на необхідність дотримуватися двох умов.

Перше – обміркувати, наскільки корисним є та або інша страва.

Друге – заздалегідь передбачити, чи не буде така «свобода» перешкодою для більш цінною, справжньої свободи, свободи від пристрастей і гріха.

Здавалося б, збереження утримання в їжі не найсерйозніше і навіть не дуже потрібне, але… Але з цим пов’язані дуже тісно такі гріхи, як обжерливість і блуд. Вони, починаючи з меншого (обжерливість) і завершуючи великим (блудом), більш злочинні за інших гріхів, тому що є святотатством. Чому? Адже святотатство – це злодійство щодо храму, а яке відношення до цього має розпусник?

Це тепер так люди дивляться, поширюючи думку про те, що кожен може берегти чистоту совісті, в цьому випадку – душі і тіла, або миритися з брудом… Нікому начебто я не підзвітний. Так міркувати атеїстові природно, а християнинові не можна.

Християнам апостол Павел вселяє серйозну і дуже високу думку: «ви не свої», тому що «ваше тіло то храм, що живе у вас Святого Духа, Який ви маєте від Бога» (1 Кор. 6:19).

Це ми-то, грішні, храм Святого Духа? Так, це дано кожному як можливість. Щоб реалізувати її, треба утримуватися від гріхів, особливо від таких, які руйнують живе єднання з Господом.

На першому місці блуд. Він противний Богу як зрада не тільки чоловікові або дружині, якщо людина в шлюбі, але головне – Йому, Богу, Який приніс кожній душі християнській щастя чистої любові. Ця любов не перешкоджає створенню сім’ї, не вимагає відмови від природної прихильності до дітей, батьків, подружжя. Але розбещеність, всякі збочення мерзенні Богу і людям. Тому апостол Павел попереджає: уникайте всього, що веде до розбещеності, розпусти, що ображає святиню людської душі і тіла.

Коли і як стала людина храмом Божим? Під час Хрещення людина єднається Христу і зобов’язана зберігати вірність Йому.

Крім блуду інших гріхів багато, хіба вони краще? Всі «хороші» в лапках, але за дією на душу і тіло блуд найбільш руйнівний.

Це знають всі, особливо тепер, коли його не тільки не намагаються уникнути, а всіма силами доводять наші ЗМІ, що він природний і майже необхідний.

Приймаючи таку думку, погоджуючись із нею, людина вже не може бути християнином (якщо не покається) і побачить незабаром згубні плоди цього пороку. Хто ж уникає його, тому апостол Павел говорить: «Прославляйте Бога і в тілах ваших, і в душах ваших, які суть Божі» (1Кор. 6: 20).

Читайте також: Чому апостол Павел стверджує: “спасенні ви благодаттю”?

Яке головне багатство, що робить нас щасливими, дарує Бог?

Як стати своїми Богу?

“Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3617