Фанар розуміє, що його рішення не можуть бути імплементовані на соборному рівні, тому чинить тиск на окремих Предстоятелів — заступник голови ВЗЦЗ УПЦ

Кіпрська Церква вже третя, яка не синодальним, а самочинним, особистим рішенням свого Предстоятеля “визнає ПЦУ”.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ  протоієрей Миколай Данилевич прокоментував для “Першого Козацького” ситуацію на Кіпрі, яку спричинило таке одноосібне рішення Архієпископа Кіпрського Хризостома ІІ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків звернув увагу, що «в кожній Церкві “ПЦУ” чи то не визнає частина духовенства, чи не визнає народ».

На його переконання, це означає, що «таке рішення є неправильними та взагалі таким, що суперечить Духу Церкви», зокрема, протест чотирьох Кіпрських митрополитів проти дій свого Предстоятеля є свідченням такого стану речей.

Він наголосив, що ці ієрархи «мають за собою реальні митрополії, де багато реальних людей», а не так, як певна частина єпископів на Кіпрі є «лише титулярними, себто носять титул митрополій Північного Кіпру».

«Це так само як у Константинополі є багато митрополитів, які носять титули старих міст, наприклад, Смирнський митрополит (тепер це місто Ізмір) має всього-на-всього одну парафію <…> Це означає, що за ними немає людей», — пояснив священник.

За його спостереженням, «саме ті митрополити, які не мають парафій, не мають реальних людей, більш схиляються до визнання “ПЦУ”, а ті, які мають людей, які живуть повноцінним церковним життям, проти».
Протоієрей Миколай переконаний, люди знають, де правда, а де – неправда, і «чотири митрополити чітко сказали, що Епіфаній – розкольник, хіротонія не канонічна, дії патріарха Варфоломія – самочинні, антиканонічні й нецерковні».

Разом із тим, він припустив, що на Кіпрського Предстоятеля чинився тиск.

«Це і тиск зі сторони Фанару, це і тиск зі сторони американців (попередньо там був з поїздкою глава Держдепартаменту США М. Помпео). Можливо, якісь ще факти, які спонукали його (Архієпископа Хризостома – ред.) на це піти».

На думку заступника голови ВЗЦЗ, тиск Фанару на предстоятелів Помісних Церков відбувається у зв’язку з усвідомлення того, що рішення щодо визнання «ПЦУ» не матимуть соборного прийняття.

«Хай там як, думаю, правда на боці цих чотирьох митрополитів. Церква керується соборно, і коли ми чуємо, мовляв, “прецедентальне право існує в Церкві, тому якщо Патріарх уже визнав, то так воно і має бути”. Ні! Скільки було таких випадків, коли Патріархи помилялися <…> Тому важлива соборна всезагальна і вільна дискусія та вільне вирішення церковних питань, а не диктат якоїсь однієї Церкви, як це є у випадку з Фанаром. І Константинопольський патріархат зараз бачить, що його рішення не можуть бути імплементовані на соборному рівні, через що чинить тиск на окремих предстоятелів <…> Але все одно — ці рішення не приймаються повнотою Церкви, немає рецепції сприйняття, тому що рішення неправильні», — підсумував протоієрей Миколай Данилевич.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 440