Ієрарх Кіпру: Канонічний і єдиний предстоятель Церкви України – митрополит Онуфрій

28 жовтня 2020 року під час зустрічі з парафіянами митрополит Кіпрської Православної Церкви Морфський Неофіт, відповідаючи на питання про канонічність Блаженнішого Митрополита Онуфрія і «визнання» Думенка нагадав, що, за священними канонами, «в кожному місті – один єпископ» і це «був, є і, сподіваюся, буде, митрополит Київський Онуфрій», якого «до недавнього часу визнавали всі Помісні Православні Церкви».

Визнання ж константинопольським патріархом особи, яка «походить з розкольницької групи нерукоположенних» відбулося з «геополітичних причин» та «веде Помісні Церкви до великих потрясінь». Відповідне відео опублікувало видання «Ромфея», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«В одному місті не може бути двох єпископів, як не може бути кілька батьків в одному будинку. Коли в одному будинку два батька, то один батько («патерас», грецькою, – Ред.), а другий – чудовисько («по-терас», «терас» з грецької – звір / чудовисько)», – підкреслив архієрей.

Він нагадав, що «Київ – місто, яке прийняло християнство від візантійців, тобто від Константинополя, більш як 1000 років тому, перше місто всього широкого слов’янського регіону і велике благословення Господа, що ці люди стали християнами від візантійців, і досі, завдяки Господу, зберігають віру, попри всі перипетії, унії, окатоличення, атеїзм, комунізм, папізм. Всі ці єретики намагаються змінити цей народ і віддалити його від Православної віри».

На думку митрополита Морфського «канонічний єпископ Київський, був, є і, сподіваюся, буде, митрополит Київський Онуфрій».

Він підкреслив, що «його визнавали всі: і наша церква, і Вселенський Патріархат, і Греція, і Олександрія, і Єрусалим – всі Помісні Православні Церкви, до недавнього часу, визнавали, що він є канонічним єпископом Київським, Архієпископом всієї України».

Але, каже владика, «коли політика змішується з церковними справами, це веде Помісні Церкви до великих потрясінь а, якщо вони не будуть обережними, то і до розколу. Це відбувалося і раніше, це не перший випадок».

«Особисто я вважаю, що це вже важковирішуване завдання, оскільки вселенський патріархат, виключно з геостратегічних, геополітичних причин, в рамках нового світового порядку, визнав як нового предстоятеля особу, яка походить з розкольницької групи нерукоположенних (без Святого Духа це означає), Епіфанія», – зазначив митрополит Неофіт.

Переклад з грецької СПЖ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 15357