«Слово Предстоятеля»: Про те, чому нас навчають Священне Писання і Священне Передання (відео)

7 листопада 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов вісімдесятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про значення для нас Священного Писання і Священного Передання.

За словами Його Блаженства, Священне Писання навчає нас правильно вибудовувати відносини з Богом та своїми ближніми, які є носіями образу Божого, з навколишнім світом і з самим собою. А зокрема вчить нас тому, як правильно молитися, поститися та робити добрі справи.

«Священне Писання вчить нас, як треба молитися. Коли ти молишся, говориться у Святому Євангеліє, то увійди до своєї кімнати і затвори двері, щоб помолитися Отцю твоєму Небесному в тайні, і Отець Небесний, бачачи твої тайні молитви, воздасть тобі явно, – нагадав він. – Священне Писання навчає нас, як правильно поститися. Коли ти постишся, то не будь, як лицеміри, які, як постяться, приймають на себе похмурі лиця, щоб люди бачили. Натомість коли постишся, умий лице своє, помасти голову твою, і Отець Небесний, бачачи твій таємний піст, воздасть тобі явно. Священне Писання навчає нас, як робити добрі справи. Не будь лицеміром, а зроби так, щоб твоя права рука не знала, що робить ліва, тобто зроби добре діло в тайні».

Священне Передання, як додав Блаженніший владика, навчає нас правильно шанувати Хрест, осіняти себе хресним знаменем, носити натільний хрестик, молитися, повернувшись обличчям до сходу сонця, тощо.

Блаженніший Митрополит Онуфрій навів приклад, що свідчить про користь, яку нам приносить Священне Передання.

Як розповів Предстоятель, один юнак-язичник вирішив стати православним, чим розгнівав знайомого старого чоловіка. Так трапилося, що старий вбив людину. Аби зробити зло юнаку-християнину, він сказав, що юнак був учасником вбивства. Хлопця кинули за ґрати, але він стверджував, що не робив зла. Однак обом винесли смертний вирок.

Та воїни відчували, що юнак невинний, тому домовилися стратити його швидко, щоб він не мучився, і спитали про останнє бажання. Юнак попросив, щоб його повісили обличчям до сходу сонця. “Тому що християни моляться обличчям до сходу сонця, – сказав він. – Хочу, щоб ви мене так повісили, аби я міг помолитися і за свої гріхи, і за всіх вас”. Почувши те, старий чоловік почав кричати, щоб його тоді повісили обличчям до ідола. Воїни так і зробили. Та не встигли виконати прохання юнака, як раптом з’явився посланець від правителя міста і передав новий наказ: не страчувати юнака, тому що він дійсно не винний у вбивстві. Юнака звільнили. Він пішов до монастиря та молився за весь світ.

«Так, дорогі брати і сестри, допомагають людині часом навіть у земному житті, у земних складнощах Священні Закони, які передаються нам і від Священного Писання, і від Священного Передання. Зберігаймо Святі Закони, яким ми навчаємося. Вони є корисними для нас та роблять людину корисною для себе самої і для всього світу, вони позбавлять від вічної смерті, а часом навіть від земної неправедної смерті», – підсумував Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2128