Духовна людина може використовувати мирські знання для того, щоб розкрити істини Божественної правди — Предстоятель

Саме так і зробив преподобний Нестор Літописець.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій в день пам’яті святого Києво-Печерського подвижника, під час Акту Київських духовних шкіл 9 листопада 2020 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«День преподобного Нестора Літописця нагадує нам про те, як людина повинна розумно поєднувати знання з духовністю, — сказав Предстоятель. — Преподобний Нестор був ченцем, ченцем суворого життя. Він трудився добрим подвигом, він розумно поєднав знання зі своєю духовністю. Плодом цього поєднання є багато праць, які преподобний Нестор написав — Літопис і Житіє преподобного Антонія, та інші писання».

По слову Блаженнішого владики, «людина, яка володіє духовністю, може використовувати мирські знання для того, щоб посилити, підкреслити красу духовного світу і красу доброчесного житія».

«Преподобний Нестор саме так і зробив. Використовуючи мирські знання, він написав прекрасні творіння, які зображають історію. Але історію не як статистику. Історія ця наповнена глибоким духовним змістом, тією духовністю, якою володіли святі отці, які жили в цих місцях», — підкреслив він.

Його Блаженство побажав, щоб кожен у свою міру наслідував преподобного Нестора.

«Вивчаючи духовні, історичні науки в стінах духовних шкіл, щоб ми проводили добре християнське житіє. Тоді ці знання будуть для нас корисним доповненням. Як сказали про апостола Павла: “Велика наука доведе тебе до божевілля” (Діян. 26:24). Але так думали зовнішні люди, які використовували знання тільки для своєї гордині, тільки щоб живити своє самолюбство.

Якщо людина проводить християнське життя, якщо вона всю свою поведінку, всі свої дії намагається узгодити з Божественними заповідями, то для такої людини знання є тим корисним доповненням, яке допомагає їй краще розкрити себе і для людей краще розкрити істини Божественної правди», — підсумував Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 538