Благодійна акція від Іонинського монастиря: 1250 комплектів Ірмологіїв відправлено в храми і монастирі УПЦ

У Київському Троїцькому Іонинському монастирі повідомили про проведену благодійну акцію з нагоди 25-річчя відновлення чернечого життя, яка стартувала в січні 2020 року. Тоді з благословення намісника обителі архієпископа Обухівського Іони був оголошений прийом заявок від настоятелів, регентів, завідувачів бібліотек та співочих церковних хорів на подарунковий комплект двотомника «Ірмологій»*, що містить молитви, які співають за богослужінням. Про це передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В результаті 1250 комплектів нотного двотомника «Ірмологій» були передані в дар не тільки монастирям і парафіям Української Православної Церкви. Книги роз’їхалися всім світом: Білорусь, Ізраїль, Росія, Англія, Німеччина, Угорщина, Польща.

Ірмологієм називається богослужбова книга Православної Церкви, що містить ті молитви, які співають (а не читають) за богослужінням. В Ірмологій можуть входити різні піснеспіви, але обов’язковою складовою книги є ірмоси – короткі молитви, які зазвичай співають за утренею. Ірмоси змінюються майже щодня, але й періодично повторюються, тому постала необхідність зібрати їх в одну книгу для зручності. Ірмологій, виданий Іонинським монастирем, – це зібрання усіх ірмосів, які використовуються за богослужінням упродовж року. Тексти ірмосів подані разом із нотами розспіву Києво-Печерської Лаври.

Зокрема на клірос і в бібліотеки надсилали в подарунок до трьох комплектів, регентам і співочим – по одному. У монастирі та навчальні заклади – за потребою.

Зазначається, що за першу ж добу надійшло понад 850 заявок. У зв’язку з обмеженим тиражем книг братія змушена була вже на другий  день після оголошення припинити прийом замовлень, хоча багато охочих продовжували надсилати листи ще протягом двох тижнів.

Понад сім місяців тривало відправлення посилок, нинішньої осені був доставлений одержувачу останній комплект.

Головним підсумком благодійної акції, на думку братії Іонинського монастиря, стала навіть не кількість розісланих співочих збірок. Більше вразив живий відгук церковної спільноти, активна зацікавленість як настоятелів храмів, ченців, регентів, так і просто співочих, а також гаряча вдячність, яку висловлювали люди в листах, отримавши Ірмологій.

«Сердечно сприймаємо вашу благодійну акцію як жест любові, підтримки та єдності православних християн, в особливо важкий для нас час!». «Ірмологій отримала. Чудове видання, як подарунок від Бога! Так було трепетно ​​відкривати посилку, як в дитинстві. Спаси Господи за рішення подарувати хористам таке безцінне видання». «Дуже вдячні і раді, чесно кажучи, навіть не вірилося, що це правда. Книги дуже гарної якості, будуть служити довго на Славу Божу». «Низький вам уклін за працю! Співаю Богу моєму доки є. Слава Богу за все!» – це лише кілька цитат з 651 подячного листа, що надійшли за ці 7 місяців на монастирську пошту.

Братія Іонинського монастиря дякує Богові за можливість послужити співочій справі нашої Церкви, яке, як показала благодійна акція, шириться і розвивається.

І оскільки 625 адресатів все ж залишилися без подарунка, на сайті Іонинського монастиря Ірмологій викладений у форматі pdf: «Нотный обиход Киево-Печерской Лавры. Ирмологий».

Це видання є продовженням видання нотного ужитку Києво-Печерської Лаври. Через Першу світову війну і революції Ірмологій не був виданий. І ось у наш час перервана серія була продовжена. Колективом Видавничого відділу Іонинського монастиря була проведена тривала і копітка праця з підготовки на основі рукописного Лаврського Ірмологія 1902-1904 рр., що дивом дійшов до нас, двотомника, який містить всі ірмоси, що використовуються в богослужінні щодня протягом церковного року.

***
2020 рік став ювілейним для Київського Троїцького Іонинського монастиря. 25 років тому, 14 жовтня 1995 року, Священний Синод Української Православної Церкви благословив відновлення чернечої громади в обителі преподобного Іони. Нинішня братія не тільки відбудовує стіни після повного розорення обителі в роки богоборчого режиму, але й по можливості відновлює традиції дореволюційного Іонинського. У тому числі – видавничу справу, освіту через книгу і красу богослужінь.

Основою монастирських служб є неповторний Києво-Печерський богослужбовий статут і розспів, який протягом багатьох століть вбирав у себе кращі співочі традиції Київської Русі. Цим надбанням у рік свого ювілею і хотіла поділитися обитель.

Просмотров: 398