Проти мера та «активістів» Золочева відкрито кримінальне провадження щодо розпалювання міжрелігійної ворожнечі — ЗМІ

У ЗМІ з’явилася інформація про те, що мера Золочева Львівської області, деяких інших чиновників, «громадських активістів», місцеву журналістку — учасників т.з. «віче», яке стало початком переслідувань священника та віруючих Української Православної Церкви, викликають чи мають намір викликати повістками до правоохоронних органів у межах кримінального провадження щодо розпалювання ними міжконфесійної ворожнечі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, «Віче», на яке мер міста Ігор Гриньків приніс кувалду, відбулося 14 липня 2020 року біля будинку клірика Львівської єпархії УПЦ ієрея Максима Йоенка. Відеозапис з місця події міський голова особисто опублікував на своїй сторінці в Facebook. Тоді він поділився, що у нього є велике бажання молотом зламати паркан, проте він не хоче закликати населення до конфлікту.

Після цього ворота священника УПЦ розписали образами і нацистською символікою, а йому з родиною запропонували покинути місто.

Пізніше бойовики Львівського Нацкорпусу молотками зруйнували паркан, встановлений навколо будинку. Згодом вони публічно взяли відповідальність за напад та пригрозили новими. Після чого переслідування продовжилися: ламали та описували погрозами паркан священнику неодноразово, закидали фарбою вагончик, у якому моляться віруючі, а також звершили декілька актів вандалізму щодо магазину дитячих іграшок парафіянина Української Православної Церкви, після чого його змусили покинути орендоване приміщення.

12 листопада мер Золочева І. Гриньків з коментарем “нас намагаються звинуватити в тому, в чому ми не винні” повідомив для dyvys.info про отримання повісток у рамках ведення кримінального провадження.

«Вже отримують повістки з’явитись у поліцію і громадські активісти, і мене також попередили, що я отримаю повістку, а також повістку мають вручити нашій місцевій журналістці Лесі Горготі або вже й навіть вручили. Заступнику голови адміністрації Віктору Олійнику також мали вручити повістку. Тобто всі ті, хто брали участь у віче. <…> Нас намагаються звинуватити в тому, в чому ми не винні. Слідчі повідомили мене, що 26 листопада я маю йти у відділок поліції і давати пояснення», – передає видання слова Ігоря Гриньківа.

«До слова, 26 листопада у відділок має також прийти (в якості свідка) і громадська активістка, депутатка обласної ради  Мирослава Бабінська. Про це вона написала у соцмережі Фейсбук», — повідомляє також dyvys.info.

фото фейсбук

Окрім іншого, мер пожалівся, що замість захищатися, віруючі УПЦ таким чином пішли у напад: “Як я розумію, найкращий захист – це напад”.

Головне звинувачення проти отця Максима — незаконне будівництво храму на його приватній території.  “Нацкорпус” навіть лякає владу, що священник УПЦ у себе на подвір’ї влаштує комплекс з боєприпасами. Попри те, що усі звинувачення проти священника та парафіян Української Православної Церкви не мають законних підстав, не було доведено в жодному суді про те чи інше правопорушення останніх, а більшість з цих  звинувачень виглядають абсолютно безглуздими, напади та цькування, які були спровоковані та розпалені місцевою владою, тривають. Натомість свої права, у тому числі на вільне віросповідання, віруючі захищають та продовжать захищати — у законний спосіб.

Раніше Синодальний юридичний відділ УПЦ 14 липня опублікував заяву щодо порушення права на свободу віросповідання віруючих Української Православної Церкви місцевою владою м. Золочів Львівської області.

Ми також публікували Звернення митрополита Львівського і Галицького Філарета до Голови Львівської ОДА з приводу подій в м. Золочів та Коментар Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях щодо актів дискримінації УПЦ у м. Золочів.

Фото на головній police.dn.ua

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 348