Керуючий справами УПЦ взяв участь у відспівуванні Патріарха Сербського Іринея в Белграді (оновлено, фото, відео)

22 листопада 2020 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія  Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у відспівуванні спочилого Патріарха Сербського Іринея в кафедральному соборі святого Савви в Белграді. Митрополита Антонія супроводжував заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ УПЦ.

В неділю, 22 листопада, в соборі святого Савви була відслужена заупокійна Божественна Літургія, після якої був завершений чин погребіння Предстоятеля. Богослужіння очолив Місцеблюститель патріаршого престолу митрополит Дабробосанський Хризостом з сонмом архієреїв Сербської Православної Церкви. Окрім делегації УПЦ в Белграді була також присутня делегація Руської Православної Церкви в лиці Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополита Волоколамського Іларіона, якого супроводжував секретар з міжправославних зв’язків ВЗЦЗ МП священник Ігор Якимчук.

На погребінні спочилого Предстоятеля були також присутні: Президент Республіки Сербія Александр Вучич, спікер Народної Скупщини (парламенту) Сербії Івіца Дачич, обраний Прем’єр-міністр Чорногорії Здравко Кривокапич, інші державні діячі та високопосадовці Сербії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини, а також представники інших конфесій та релігійних меншин країни, чисельні віруючі. Похорон Предстоятеля транслювався на основних каналах державного телебачення.

Після завершення чину відспівування гроб з тілом Святійшого Патріарха Іринея був захоронений в крипті собору святого Савви.

Нагадаємо, Блаженніший Митрополит Онуфрій направив співчуття Священному Синоду Сербської Православної Церкви у зв’язку з кончиною Святішого Патріарха Іринея.

«Від імені Священного Синоду та багатомільйонної пастви Української Православної Церкви приносимо сердечні співчуття архіпастирям, чесному кліру, чернецтву і всіх вірних Сербської Православної Церкви у зв’язку з кончиною вашого Предстоятеля. <…> Молимося, щоб Господь упокоїв душу новопреставленого Святішого Патріарха Іринея в оселях праведних идеже несть болезнь, ни печаль, ни воздыхание, но жизнь бесконечная», — написав Предстоятель.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2005