«Тимчасово терпить» єпископів УПЦ. Митрополит Антоній пояснив, що у словах глави Фанару криється його безсилля (+відео)

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прокоментував недавню заяву Константинопольського патріарха Варфоломія про те, що він «тимчасово терпить» єпископів УПЦ на території України.  

«Такі заяви складно коментувати, тому що вони виходять взагалі за рамки здорового глузду і реальності, в якій ми живемо. Ми розуміємо, що патріарх Варфоломій вважає себе Вселенським патріархом і живе в цьому усвідомленні вже давно, хоча Вселенська патріархія передбачала насамперед існування Візантійської імперії, якої вже немає давним-давно. Є тільки Фанар, колишній район Стамбулу», – сказав митрополит Антоній в ефірі програми «Право на Віру» на «Першому Козацькому», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Він зазначив, що такий вихід за реальність насамперед сумно відбивається на самому патріархові Варфоломії, оскільки «Українська Православна Церква – це не фантом, не міраж, а реальні люди».

«Якщо він тільки “терпить” Блаженнішого Митрополита Онуфрія та інших ієрархів УПЦ, але ж єпископи самі по собі не існують, за ними – багатомільйонна паства, яка проживає на своїй території, на своїй Батьківщині. І якщо він її “терпить”, то ця заява досить небезпечна просто для людської ментальності».– пояснив керуючий справами УПЦ.

На думку митрополита Антонія, заява Константинопольського патріарха Варфоломія це прояв безсилля, слабкості.

«Він розуміє, що нічого не виходить з того проекту, який замислив. Створення т.зв. “ПЦУ” тільки погіршило ситуацію в Україні в плані розколу, протиріч в православній свідомості наших людей. І “українське питання” зараз стало каменем спотикання і розбрату між Помісними Православними Церквами. Всі ми розуміємо, що Блаженніший Митрополит Онуфрій – це першоієрарх, авторитетна людина серед віруючих людей і взагалі українського суспільства», – пояснив ієрарх.

Крім того, зазначив керуючий справами УПЦ, в заяві глави Фанару можна припустити також і його «наміри або мрії, що настануть знову нові часи, коли можливо, як він припускає, можуть прийти якісь інші політичні сили, які з новим запалом почнуть знищувати, боротися з Українською Православною Церквою».

Владика нагадав, що церковний організм — це завжди Тіло Христове, багатомільйонна паства Української Православної Церкви є реальною Церквою.

«Церквою керує Бог, а той, хто бореться з реальною Церквою бореться з Богом. Боротися з Богом – це завжди небезпечно для самої людини. У боротьбі з Богом людина, і навіть ціле співтовариство, завжди програють. Реально цих слів боятися не варто, потрібно вірити і потрібно робити все, що передбачає наша віра. Кожен з нас, зміцнюючись, зміцнює свою Церкву», – наголосив митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3934