«Слово Предстоятеля»: Про покаяння як єдиний шлях до миру й щастя (відео)

28 листопада 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов вісімдесят третій випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про покаяння.

Архіпастир відповів на питання про те, що робити, коли ми порушуємо Божественні Закони і впадаємо в гріх. «Бог подарував нам покаяння. Покаяння має велику силу, воно допомагає нам повернутися від гріха в Отчий дім, відвернутися від зла і повернутися до доброго і справедливого Бога. Покаяння нищить великі гріхи», – зазначив він.

Блаженніший владика навів приклад про одного розбійника. Його не могли піймати, і правитель написав йому листа наступного зміста: “Не бійся, якщо ти перестанеш вбивати людей і творити беззаконня, я все прощу”. Розбійник розчулився і дійсно прийшов до правителя, впав на коліна та попросив пробачення. Він оселився в місті, але через декілька днів впав у смертельну хворобу та побачив уві сні Суд Божий.

«Не маючи сил виправити себе, зробити щось добре, він плакав, молився та каявся. У час його смерті в будинку жив лікар, який тоді побачив видіння: до розбійника прийшли демони з хартією про гріхи та два ангели з терезами…. Ангели нічого не могли пригадати, чим можна було б виправдати його гріхи. Хіба що ту хустку, що омочена сльозами покаяння розбійника. І та хустка переважила на терезах всі його гріхи. Таку велику силу має покаяння», – завершив оповідь Його Блаженство.

Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав не відкладати покаяння на потім та старатися жити за Законами Божими.

«Треба одразу просити в Бога пробачення, треба каятися. Не треба чекати, коли ми в останню мить свого земного існування побачимо Страшний Суд.  Треба осудити себе ще до того Суду, треба намагатися себе виправити, виправити свої недобрі вчинки. Якщо ми будемо пам’ятати, що є покаяння, яке нищить всі гріхи, то ми будемо блаженними. Тому що покаяння допоможе нам. Як би ми не згрішили, яке б ми зло не скоїли, покаяння допоможе нам, як блудному сину, повернутися з далекої країни в Отчий дім. У той дім, де людину чекає любов Бога-Отця, де людину чекає і радість, і щастя, і мир, задля якого ми створені Богом та якого всі люди шукають… Тільки кожен його [мир, щастя] розуміє по-своєму. Є один лише шлях, як його можна знайти – це шлях покаяння», – підсумував Предстоятель та побажав кожному готувати себе в покаянні до Різдва Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2562