В єпархіях Української Православної Церкви вшанували пам’ять жертв Голодоморів

28 листопада 2020 року, в День пам’яті жертв Голодоморів, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в храмах і монастирях Української Православної Церкви звершувалися панахиди за жертв страшних подій однієї з найтрагічніших сторінок історії України. В єпархіях УПЦ священнослужителі взяли участь у церемоніях вшанування пам’яті жертв голодоморів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби єпархій.

Щороку в четверту суботу листопада, на підставі президентських Указів 1998 та 2007 років, в Україні вшановують пам’ять жертв трьох голодоморів – Голодомору 1932 – 1933 років та масових голодів 1921 – 1923 і 1946 – 1947 років.

У Сєвєродонецьку відбувся обласний і міський мітинг-реквієм біля каплиці пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років на території храмового комплексу «Лісова Дача». З благословення митрополита Сєвєродонецького і Старобільського Никодима заупокійну літію звершив єпископ Новопсковський Іринарх.

Вшанувати пам’ять безвинно загиблих в роки голодоморів в Україні прийшли керівник Луганської обласної ВГА С. В. Гайдай, керівник ВГА Сєвєродонецька А. С. Стрюк, представники обласної та міської влади.

28 листопада митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив нічну Божественну літургію в Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина. 

Під час заупокійної єктенії Архіпастир молився за упокій душ усіх жертв голодоморів, які загинули в Україні в першій половині XX століття.

Цього дня з благословення митрополита Климента у храмах і монастирях Ніжинської єпархії були піднесені сугубі поминальні молитви за упокій душ безневинно загиблих під час голодоморів в Україні в першій половині XX століття.

Митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив нічну Божественну літургію в Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона. У цю ніч духовенством і всіма присутніми підносилися сугубі молитви за упокій всіх спочилих від голодної смерті і постраждалих в важкі роки репресій.

З благословення митрополита Іоанна в кафедральному соборі міста Херсона було запалено символічну свічку пам’яті, від якої віруючі запалюють свої свічки і моляться за упокій рідних, близьких і всіх трагічно загиблих в страшні роки лихоліть.

Архієпископ Вознесенський і Первомайський Алексій звершив панахиду в пам’ять жертв голодомору у співслужінні благочинного Первомайського міського округу протоієрея Анатолія Нирко, настоятеля храму протоієрея Іоанна Стояновського, протоієрея Георгія Вільчинського.

Також з благословення владики на парафіях Вознесенської єпархії були відслужені заупокійні літії та панахиди.

В усіх храмах Дніпропетровської єпархії з благословення митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея пройшли панахиди за загиблими під час трагічних подій Голодомору 1932-1933 років.

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Дніпра митрополит Іриней очолив заупокійну літію за загиблими під час трагічних подій Голодомору 1932-1933 років. Його Високопреосвященству співслужили вікарії Дніпропетровської єпархії архієпископ Новомосковський Євлогій і єпископ Петропавлівський Андрій, а також духовенство обласного центру.

У заупокійну єктенію були включені особливі прохання: «Еще молимся о упокоении душ усопших рабов Божиих, во дни лихолетия за веру Христову безвинно убиенных, страдания и истязания претерпевших, в изгнании и заключении горькую смерть приемших, ихже имена Ты Сам, Господи, веси».

Після закінчення літії ієрархи і духовенство єпархії взяли участь в церемонії покладання квітів до пам’ятного Хреста загиблим під час трагічних подій Голодомору 1932-1933 років в парку імені Писаржевського м. Дніпра.

У церемонії покладання взяли участь представники міської влади та громадські організації міста.

Під час покладання квітів духовенство єпархії проспівало «Вічну пам’ять» загиблим.

Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, перебуваючи з архіпастирським візитом у селищі Вертокиївка Житомирського району Житомирської області, після завершення Божественної літургії у Миколаївському храмі, відвідав меморіальний пам’ятний хрест.

Хрест розташований поруч із храмом та присвячений жертвам Голодомору 1932-1933 років. Тут владика очолив служіння заупокійної літії.

Архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій звершив заупокійне богослужіння біля пам’ятника Жертвам Голодомору 1932-1933 рр. в Соборному парку м.Черкаси.

Високопреосвященному владиці співслужило духовенство Черкаського благочиння. Владика Феодосій вклонився перед пам’ятником загиблим і поклав до його підніжжя кошик живих квітів з пам’ятним написом.

З благословення архієпископа Черкаського і Канівського Феодосія благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак узяв участь у Всеукраїнській акції-жалобі пам’яті жертв Українського Голодомору.

Разом із представниками влади були покладені квіти до пам’ятного знаку у Соборному парку, після чого на Соборній площі відбулася акція «Запали лампаду». Oтцю Сергію було надане слово у пам’ять жертв Голодомору.

З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа в усіх храмах єпархії та біля відповідних пам’ятних знаків звершили панахиди за жертвами Голодоморів.

“В умовах карантинних мір кількість людей була обмежена. Щороку у цей день збиралося чимало вірян помолитися, адже ця трагедія не обійшла стороною жодну сім’ю. І сьогодні ми всі продовжуємо подвиг молитви за всіх, хто не пережив лихоліття”, – зазначили в Олександрійській єпархії. 

Священники Волинської єпархії піднесли молитву за спокій душ невинно вбитих та замучених голодом під час Голодомору 1932-33 років.

З благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла священнослужителі єпархії на чолі з благочинним Луцького кафедрального округу прот. Вадимом Лебедем біля Пам’ятника жертвам політичних репресій в Луцьку відслужили заупокійну Літію за спокій душ жертв Голодомору.

У с. Велика Знам’янка, м.Кам’янка-Дніпровська Запорізької області біля пам’ятних знаків жертвам голодомору відбулися церемонії покладання квітів, вшанування скорботної дати запаленням свічок та хвилиною мовчання.

Схилити голови і пом’янути всіх невинно загиблих зібралися представники кам’яно-Дніпровської громади. У міському парку відслужив панахиду священник Олег Чіквашвілі, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці.

26 листопада з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа та на запрошення Комишнянського селищного голови Харченка Володимира Івановича настоятель Воскресенського храму с. Хомутець ієрей Серафим Труш звершив панахиду за спочилими в роки голодомору 1932-33-р. в смт. Комишня Миргородського району Полтавської області.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2832