Керуючий справами УПЦ про візит глави Фанару в Україну: Було б добре, якби патріарх подивився в очі нашим вірянам

Вчора, 30 листопада 2020 року, Константинопольський патріарх Варфоломій заявив про свій намір приїхати в Україну. Його візит повинен відбутися напередодні святкування Дня незалежності нашої держави.

«Не так складно припустити, що главу Фанару чекатиме насичена програма, густо приправлена ​​політичними та ідеологічними моментами», – написав у себе на сторінці у фейсбук Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Антоній припустив, що було б добре, якби патріарх Варфоломій «замість офіційних прийомів або участі в організованих спеціально під нього масових заходах зміг хоча б на кілька хвилин послідовно побувати в декількох населених пунктах України».

На думку ієрарха, якби це вийшло реалізувати, багато б що остаточно стало зрозумілим.

«Наприклад, те, зумів би чи ні патріарх прямо подивитися в очі віруючим, яких жорстоко побили під час захоплення храму в селі Катеринівка Тернопільської області? Або чи вийшло б у нього впевнено говорити про те, що він приніс своїм томосом мир в церковне життя України перед сім’єю покійного протоієрея Леоніда Делікатного з села Задубрівка Чернівецької області, здоров’я якого було безповоротно підірвано нескінченними нападками на нього і його громаду з боку прихильників «ПЦУ»? Як і те, чи зміг би грецький першоієрарх стверджувати, що він представляє Церкву-Матір для дітей та маленьких онуків священника Степана Корольчука з села Поліське Рівненської області, яких разом з їх великою родиною розкольники виганяли з їх житлового будинку на вулицю?», – запитав митрополит Антоній і підкреслив, що подібних питань сотні.

«Оскільки існують сотні таких випадків та інцидентів, пов’язаних з людським горем, болем і стражданнями. І, як не крути, але левову частку відповідальності за них несе саме патріарх Варфоломій, який в гонитві за безмежною владою легалізував український розкол і тим самим спровокував потужну хвилю тиску, а також гонінь на віруючих Української Православної Церкви, — йдеться в повідомленні. — Більш того, приїзд глави Фанару в Україну може надати нового імпульсу згаданим процесам».

На закінчення владика підкреслив, що ніщо з цього не повинно нас лякати.

«Церква проходила і не такі випробування. І завжди виходила з них переможцем. Чого не скажеш про деяких патріархів Константинопольських, чиї сумні долі засвідчили марність надії на силу влади, а не на Бога», — робить висновок Керуючий справами УПЦ.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1498