Народний депутат вимагає від Дениса Шмигаля пояснити його заяву про фінансову підтримку «ПЦУ»

Народний депутат України Микола Скорик звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за роз’ясненням його заяви щодо «надання України активної “соціальної і гуманітарної” підтримки “ПЦУ”, що йде всупереч із закріпленим в Основному Законі (ст. 35 Конституції) статусом світської держави». Про це нардеп повідомив на своїй сторінці у Facebook, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як нагадав М. Скорик, так, 30 листопада 2020 року, під час офіційної зустрічі представників Кабінету Міністрів України з Константинопольським патріархом Варфоломієм в Туреччині, український прем’єр-міністр Д. Шмигаль заявив, що Україна «підтримує активну соціальну діяльність Православної Церкви України (“ПЦУ”) і надає їй повну соціальну і економічну підтримку».

Народний депутат підкреслив, що подібна заява чиновника вимагає роз’яснень. Оскільки, на його переконання, по-перше, це йде всупереч із закріпленим в ст. 35 Конституції статусом України як світської держави. А по-друге, є взагалі незрозумілим, «у колі яких повноважень виконавчої гілки влади (зокрема Кабінету Міністрів України) знаходиться надання такої підтримки, зокрема фінансової, церковним інституціям, а отже забезпечення певними послугами, перевагами, привілеями тощо».

«Враховуючи викладене, прошу Вас надати вичерпні роз’яснення з приводу власного вищенаведеного твердження, обґрунтувати його правові підстави в контексті співвідношення з конституційними нормами щодо відокремлення держави від церкви, а також правового статусу й компетенції Кабінету Міністрів України в цьому контексті», – йдеться у зверненні М. Скорика.

Нагадаємо, під час зустрічі в Стамбулі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив Константинопольському патріарху Варфоломію, що Держава відзначає «активну соціальну діяльність» «ПЦУ» і надає цій структурі «повну соціальну і економічну підтримку». 

  Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2151