У Бориспільській єпархії презентували книгу на основі розсекречених архівів КДБ про репресованих священників і віруючих

27 листопада 2020 року, з благословення Керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського та Броварського Антонія, в Духовно-просвітницькому центрі Воскресенського храму с. Зазим’я Броварського району Київської області відбувся вечір пам’яті вбитого більшовиками в 1937 році настоятеля Воскресенського храму с. Зазим’я священника Михаїла Под’єльського. Під час заходу відбулося відкриття фотовиставки та презентація збірки «Церква мучеників: Гоніння на віру і Церкву в XX столітті». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Бориспільської єпархії.

Книгу з розсекреченими фактами й дослідженнями історії гонінь на Православну Церкву в радянські часи, яка вийшла з благословення та за підтримки митрополита Антонія, презентував єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії.

До видання «Церква мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» увійшли дослідження вчених, богословів, священників з понад 10 країн світу.

Єпископ Амвросій наголосив на значенні дослідження архівних справ репресованих комуністичним режимом священників та віруючих: «Ми знаємо з історії, що ХХ століття було особливим в житті Православної Церкви. Майже в кожному селі священник був змушений переховуватися, таємно здійснювати служіння, щоб підтримати паству, або був засланий в табори, посаджений у в’язницю, розстріляний. Пам’ятаючи про тих людей, які постраждали за віру Христову, ми згадуємо святих, які жертовно служили Христу — навіть до смерті. Починання цих прекрасних людей, які віддали своє життя і залишили спадщину, зберегли храми, гідні того, щоб вшановувати їх пам’ять».

За словами керівника Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття, директора Міжнародного інституту афонської спадщини, заслуженого працівника культури України Сергія Шумила, збірник про історію репресій новомучеників унікальний своєю широкою географією: у ньому зібрані роботи істориків з Румунії, Польщі, Словаччини, Молдови, Білорусі, США, Франції та інших країн.

«У виданні зібрані унікальні свідоцтва, матеріали слідчих справ репресивних органів, дослідження вчених. Найбільше представлено робіт українських дослідників на основі розсекречених архівів КДБ. У збірнику понад 600 сторінок і більш як 40 дослідницьких матеріалів, як світських, так і церковних», – зазначив Сергій Шумило.

Також з вітальним словом до учасників звернувся голова Зазимської ОТГ Крупенко Віталій Вікторович.

Про свої дослідження про репресії в радянський час, особливо в 30-х роках розповів Савченко Григорій Петрович, кандидат історичних наук, професор кафедри новітньої історії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Голова Київської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, член редколегії журналу «З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КДБ».

Про дослідження життєвого шляху і мученицький подвиг отця Михаїла, в честь якого було організовано вечір пам’яті, розповів протоієрей Анатолій Слинько, священник зазимського храму, яких досліджує його біографію.

Також про сімейну пам’ять розповіла онука отця Михаїла Лисенко Ольга Феодосіївна. Наприкінці вечора зазимська поетеса Щиголь Ольга Федорівна прочитала вірш, написаний нещодавно для вшанування пам’яті розстріляного священника.

Фотовиставка «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» перебуватиме в актовій залі Духовно-просвітницького центру Воскресенського храму с. Зазим’є до 10 грудня. У будь-який день всі охочі мають можливість ознайомитися з експозицією безкоштовно.

Коротка біографічна довідка про отця Михаїла

Новосвященномученикик отець Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 р. в м. Ніжин Чернігівської губернії в сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. В 1925 р. був висвячений в сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння. В 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись в с. Зазим’є Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті отець Михаїл поводився спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС  20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 352