Чому хвалитись успіхами не корисно і навіть небезпечно? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських ПосланьУ черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Другого послання до Коринфян (2Кор. 12: 1-9).

Апостол Павел, облагодіяний Господом не тільки обдарованнями, а й немочами, добре знав про небезпеку приписати своїм трудам успіх проповіді. Знає це і всякий трудівник, але завжди хочеться привласнити собі успіх справи. Та до чого може призвести звеличування людини?

Апостол Павел у Другому посланні до Коринфян пише:

1 Не корисно хвалитись мені, бо я прийду до видінь і об’явлень Господніх. 2 Я знаю чоловіка в Христі, що він чотирнадцять років тому чи в тілі, не знаю, чи без тіла, не знаю, знає Бог був узятий до третього неба. 3 І чоловіка я знаю такого, чи в тілі, чи без тіла, не знаю, знає Бог, 4 що до раю був узятий, і чув він слова невимовні, що не можна людині їх висловити. 5 Отаким похвалюся, а собою хвалитись не буду, хіба тільки своїми немочами. 6 Бо коли я захочу хвалитись, то безумний не буду, бо правду казатиму; але стримуюсь я, щоб про мене хто більш не подумав, ніж бачить у мені або чує від мене. 7 А щоб я через пребагато об’явлень не величався, то дано мені жало у плоть, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався. 8 Про нього три рази благав я Господа, щоб він відступився від мене. 9 І сказав Він мені: Досить тобі Моєї благодаті, бо сила Моя здійснюється в немочі (2Кор. 12: 1-9).

Апостол Павел зазнавав немочів, бід і утисків від багатьох своїх наклепників. Коли стосувалося це особисто його, він не виправдовувався і нічим не підкреслював велич своєї місії. Коли стали принижувати його апостольську гідність і тим відволікати слухачів від уваги до проповіді, йому довелося захищати своє посланництво. Захищати як? Вказуючи на ті обдаровання й одкровення, яких його сподобив Господь. Робить він це неохоче, говорячи про себе як про якусь людину, якій дано було побачити Рай.

Чому б не сказати йому прямо, що Господь дав не тільки веління проповідувати, але й сили творити дива. Тому що Господь не тільки звеличив його обдарованнями, але й дав в якості охорони «жало у плоть» (2 Кор. 12: 7).

Що це? Одні тлумачі вважають це неприємності під час проповіді: гоніння, утиски та інші біди. Інші схильні вважати це хворобою. До речі, деякі навіть називають певну – гнійний кон’юнктивіт, тобто захворювання очей. Як би там не було, але жало жалить, тобто заподіює біль. Чому Господь це допускає?

Апостол Павел пояснює просто: щоб я не величався (2 Кор. 12: 8). Небезпека приписати своїм трудам, старанню, горінню у справах Божих успіх проповіді – велика і для апостола, як і для кожної людини. Господь це знає. Знає і всякий трудівник, але знає більше розумом. Серцю ж завжди хочеться привласнити собі, своїм подвигам успіх справи. Звеличування ж людини може позбавити допомоги Божої, звести всі праці нанівець. Тому Господь і відповів апостолу, який благав Його позбутися такої напасті: «Сила Моя в немочі звершується» (2 Кор. 12: 9).

Читайте також: Як жити християнину?

Чому гріх блуду найбільш руйнівний?

Чому апостол Павел стверджує: “спасенні ви благодаттю”?

Яке головне багатство, що робить нас щасливими, дарує Бог?

Як стати своїми Богу?

“Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 318