Священний Синод висловив позицію щодо заяви Патріарха Варфоломія відносно статусу УПЦ

Священний Синод під час свого засідання 9 грудня 2020 року висловив позицію щодо заяви Патріарха Константинопольського Варфоломія відносно статусу Української Православної Церкви, зазначивши, що глава Фанару не має жодних підстав робити будь-які заяви такого змісту, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Зокрема, члени Синоду констатували, що “така заява є загрозою для збереження релігійного миру в Україні й поглиблює кризу у світовому Православ’ї”.

“Дії Константинопольського Патріархату з легалізації українських розкольників та намагання видати їх за канонічну Церкву є незаконними та антиканонічними. Саме Українська Православна Церква веде свою спадкоємність від Київської Митрополії, що була створена в 988 році. В той час як «УАПЦ» і «УПЦ КП», на базі яких постала «ПЦУ», є новоствореними структурами, які відкололися від Української Православної Церкви”, – вкотре наголосив Синод.

У зв’язку з цим, Священний Синод зазначив, що Константинопольський Патріарх не має жодних підстав робити будь-які заяви щодо Предстоятеля Української Православної Церкви.

“Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій ніколи не перебував в юрисдикції Константинопольського Патріархату, а тому рішення цієї Церкви щодо нього не мають жодних канонічних підстав. Блаженніший Митрополит Онуфрій жодним законним церковним судом не відсторонювався від керування Київською Митрополією і Українською Православною Церквою, а відтак немає жодних підстав говорити про те, що він втратив свої повноваження як канонічно обраний та інтронізований Митрополит Київський і всієї України.

На переконання членів Синоду, намагання Патріарха Варфоломія диктувати свою волю іншим Помісним Церквам не відповідає православній екклезіології. А його амбіції, антицерковні дії та їхні наслідки потребують обговорення та принципової оцінки на всеправославному рівні”, – йдеться у підсумковому документі Священного Синоду УПЦ.

  Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3075