Слово на вручення жезла єпископу Новобузькому Варнаві (Гладуну), вікарію Миколаївської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ВАРНАВІ (ГЛАДУНУ),

ЄПИСКОПУ НОВОБУЗЬКОМУ, ВІКАРІЮ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

 

Преосвященний єпископе Варнаво!

 

У час, коли Матір Церква готує своїх чад до зустрічі Бога Слова, Яке стало плоттю (див. Ін. 1:14), Дух Святий осінив тебе і приєднав до лику Апостолів, що від самого початку були очевидцями і служителями Слова (Лк. 1:2). Слово Боже, за свідченням святого євангеліста Іоанна Богослова, перебувало з нами, повне благодаті й істини, і від повноти Його ти прийняв сьогодні благодать на благодать (див. Ін. 1:14, 16), зійшовши на найвищий ступінь Священства — єпископство.

Подія Боговтілення, яка сталася понад дві тисячі років тому, з’єднала розрізнене, совокупила земне і небесне, і ти покликаний бути слухняним знаряддям в руках Божих, ланцюговою ланкою, якою Він утримує необхідний для людського спасіння зв’язок. Для цього тобі треба зберігати чистоту у своїх справах, словах і думках, бути мудрим, як змія, і простим, як голуб (див. Мф. 10:16). Святитель Іоанн Златоуст з цього приводу нагадує: «Як змія виставляє своє тіло, аби тільки врятувати голову, так і тобі потрібно залишити усе інше для спасіння душі. Ні бідність, ні хвороба, ні найголовніша з усіх бід — смерть не можуть зашкодити тому, хто їм підданий, коли спасенна душа». Тож, пам’ятаючи єдине на потребу (див. Лк. 10:42), тримайся його, і навчай цьому інших.

Ми знаємо, що ми вiд Бога i що весь свiт лежить у злi (1 Ін. 5:19). Але Господь обіцяв тим, хто ходить у пітьмі і живе у країні тіні смертної, що вони побачать світло велике (див. Іс. 9:2). І це Божественне Світло, яке темрява не змогла огорнути (див. Ін. 1:5), засвітило тебе і поставило на підсвічник, аби світити всім у домі (див. Мф. 5:15). Не дивуйся, однак, ворожості і несприйняттю із зовні, і будь готовий до них, адже Євангельське світло може бути болючим і неприємним для тих, хто довгий час сидів у пітьмі і звик до неї, сприймаючи її як норму життя.

Благословенням Священного Синоду Української Православної Церкви, тобі визначено бути єпископом Новобузьким, вікарієм Миколаївської єпархії. Протягом багатьох років священицького служіння ти доброчесно трудився в єпархіальних установах, ніс послух духівника єпархії та намісника монастиря. Тепер ти покликаний стати найближчим помічником Високопреосвященнішому Питириму, митрополиту Миколаївському і Очаківському, під керівництвом якого проходило твоє духовне зростання. Будь йому вірним супутником і соратником на багатотрудному апостольському поприщі.

Возлюблений собрате! Сердечно вітаю тебе зі знаменною подією в твоєму житті і житті нашої Церкви. І для підтримки на шляху ієрархічного служіння, вручаю тобі цей архіпастирський жезл. Спираючись на нього, ступай сміливо на зустріч Сонцю Правди, пришестя Якого ми очікуємо. Мов три царі зі Сходу, вдивляйся в небо і йди за світлом вказівної зірки, щоб, досягнувши цілі своєї подорожі, ти зміг припасти до Спасителя і принести Йому дари своїх трудів, зі словами: Ось я і діти, яких дав мені Господь (Іс. 8:18).

А тепер, зійди на висоту церковної кафедри і подай своє перше святительське благословення народу Божому, який підносив за тебе свої молитви  до Пастиреначальника Христа і розділив з тобою радість твоєї особистої  П’ятидесятниці.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

13 грудня 2020 року,

м. Київ

Просмотров: 1075